Eindelijk een nieuwe TV en een nieuwe tv-meubel!

Door nwagenaar op maandag 21 september 2009 00:56 - Reacties (14)
Categorie: Onzin, Views: 8.088

Zoals je in mijn vorige blog hebt kunnen lezen, heb ik een klein ongelukje gehad met mijn TV en bijbehorende tv-meubel. Behalve de schade aan deze zaken, bleek ook mijn moederbord, grafische kaart en mijn cordless desktop het niet te hebben overleeft.

Nou ja, gelukkig heb ik een uitmuntende inboedelverzekering en uiteindelijk heb ik binnen enkele dagen het volledige bedrag (minus een bescheiden eigen risico van € 50,-) gekregen van de verzekering. Al met al, is dit dan ook perfect afgehandeld :)

Nadat ik het geld heb gekregen, was het tijd om te kijken naar een nieuwe TV en een stevige tv-meubel (ja, zonder glas dus). Het moeilijkste bleek toch wel de tv-meubel te zijn, want bij de Mediamarkt heb ik al mijn mogelijkheden kunnen zien. Na de kwaliteit te hebben vergeleken - voor zover dat mogelijk was - had ik een beter gevoel bij de LG 42PQ6000 als het ging om specificaties en beeldkwaliteit. Helaas wil de Mediamarkt voor deze TV € 799,- terwijl ik hem voor rond de € 600,- (inclusief verzendkosten) online kon bestellen, je kan dus wel nagaan wat ik heb gedaan ;) Voor mijn nieuwe tv-meubel ben ik ongeveer 4 winkels langsgeweest en met een meetlint in de hand heb ik diverse mogelijkheden bekeken. Het probleem is, is dat mijn mediacenter behuizing ong. 45CM diep is. Tel daarbij nog de diverse abels op en je zit zo aan een minimale diepte van 50CM. Uiteindelijk heb ik mijn meubel kunnen vinden bij de Leenbakker. Dus vervolgens ben ik Zwolle in gegaan en heb de desbetreffende meubel bekeken, alleen bleek hij een extra steenpunt te hebben waardoor de hoogte van mijn mediacenter een probleem zou kunnen vormen. Mijn tweede keuze was er ook en op voorraad en de lengtes waren precies goed! Ook bleek de maximale draagkracht 50KG te zijn en terwijl mijn nieuwe TV zo rond de 30KG is, kortom dit moet dit dus ook ruim voldoende zijn en zorgen dat ik niet weer mijn TV op de grond vind :P.

Uiteindelijk heb ik mijn meubel op zaterdag in elkaar gezet en de maandag daarop werd mijn TV afgeleverd. Gelukkig had ik nog een spare moederbord en bijbehorende videokaart nog als back-up liggen, dus mijn mediacenter was ook zeer vlot weer online. Met dit als resultaat:

http://www.xs4all.nl/~shalafi/htpc/P9070124.JPG


Ok, tijdens het nemen van de foto zie je scheve deurtjes. Dat is ondertussen al aangepast. Ook die mooie groene kabel is ook ondertussen vervangen voor een powerline verbinding. Maar alles werkt en ik kan weer mediabestanden afspelen en TV kijken, dit keer allemaal vanuit XBMC (testen met de pvr-branch icm VDR).

Uiteindelijk ben ik toch enorm blij dat ik weer mijn 55CM Samsung 4:3 LCD-TV weer kan terugzetten in de slaapkamer. Want het beeld is echt te klein als je een 42" Plasma TV gewend bent :+

Kun je een keer goed slapen, vind je dit om half 6 in de ochtend..

Door nwagenaar op donderdag 20 augustus 2009 23:07 - Reacties (29)
Categorie: Onzin, Views: 14.051

Op donderdag 6-8 werd ik om half 6 behoorlijk opgeschrikt door een enorme knal en lawaai. Aangezien ik twee katten heb, was het mogelijk dat zij een prullenbak omgegooid hadden of iets dergelijks. Dus hup mijn bed uit en even kijken wat er precies is gebeurd. Bij controle van de keuken zag ik niks, vervolgens liep ik de woonkamer binnen en stapte direct in glas. Hmmm... Glas, dus ik bekeek mijn ramen het viel mij op dat ik een lege hoek had waar die avond daarvoor toch zeker een Panasonic plasma had gestaan. Bij een blik over mijn tafeltje heen kreeg ik de schrik van mijn leven, was ik direct wakker en kwamen er een aantal woorden uit die ik maar niet zal herhalen :P

Om even aan te geven wat ik die ochtend aantrof, kijk en huiver:

http://www.xs4all.nl/~shalafi/kapot/P8060120_klein.JPG


Deze foto is gemaakt voor mijn verzekeringsmaatschappij omdat de hoeveelheid glas gewoon abnormaal was. En voor degene die het nog niet echt snappen, boven op mijn TV meubel had een glasplaat moeten zitten :+ Hoe of wat is mij geheel onduidelijk, maar het gewicht kan het niet zijn geweest. Voorheen heeft hier een Sony 16:9 CRT televisie opgestaan die een groter gewicht had dan mijn voormalige Panasonic.

Kortom, na het één en ander verplaatsen was het tijd om de boel schoon te maken. Ik heb circa een halve vuilniszak vol met glasafval en in totaal ben ik 2 uur bezig geweest om alles weg te halen. Bij een volgende stofzuigeractie op zaterdag, kwam ik er zelfs nog wat tegen, het zat werkelijk overal. Uiteindelijke schade was:

- Panasonic Plasma TH-42PX80
- XFX Geforce 9400 die na deze actie niet meer in mijn mediacenter zat
- Moederbord (kortsluiting)
- HQ HDMI kabel (uiteinden was losgerukt)
- TV meubel

Tijd om de verzekering te bellen en het geheel door te geven. Ik had een bezoekje verwacht van de expert, maar klaarblijkelijk was de volgende foto voldoende om dit niet te doen en de door mij aangegeven schadebedrag, toe te kennen:

http://www.xs4all.nl/~shalafi/kapot/P8140124_klein.JPG


Nu is dit nu een paar dagen geheel geregeld en ik moet het doen met mijn oude Samsung 4:3 LCD TV van 55 CM en een oude DVB-S receiver ( ;( ) dus tijd genoeg om in die tussentijd te kijken naar een nieuwe TV meubel met een minimale diepte van 55CM (al gevonden bij Ikea) en een vervanging voor mijn voormalige TV. Aangezien dat ik een Panasonic TH-42PX80 had, leek mij hetzelfde model een goed idee. Maar de levertijden zijn ronduit slecht, dus misschien zou het de opvolger kunnen worden in de vorm van de Panasonic TX-P42X10. Maar eigenlijk staat mij het model niet echt (ik moet hem IRL nog zien) aan, dus bij mijn zoektocht heb ik een mogelijk alternatief gevonden in de LG 42PQ6000. Aankomende zaterdag maar eens kijken of ik voor een goede prijs één van deze drie kan verkrijgen.

Dus hopelijk dat ik volgende week dan foto's kan laten zien van mijn nieuwe en verbeterde setup :) Maar voor nu even de foto hoe het eruit zag voor deze belabberde donderdag ochtend:

http://www.xs4all.nl/~shalafi/kapot/P4150077_klein.JPG

Windows gebaseerde HTPC software, 1 jaar later

Door nwagenaar op zaterdag 11 juli 2009 17:00 - Reacties (14)
Categorie: HTPC's, Views: 17.126

Updated op 12-7-2009 ivm het werkend krijgen van DVBLink, DVB Viewer Pro en Vista Media Center

Zoals jullie in mijn afgelopen posts konden lezen heb ik een behoorlijke weg moeten gaan om uiteindelijk bij een Linux gebaseerde HTPC te belanden in de vorm het pakket VDR. Niet dat ik ga stoppen om het VDR evangelie te verspreiden (:P), maar ik vond het toch eens tijd om 1 jaar later te kijken naar de status van Windows gebaseerde HTPC software aangezien er behoorlijk wat verbeteringen zijn waargenomen bij andere gebruikers. Kortom, tijd om te kijken of er alsnog een alternatief is voor mijn Linux/VDR configuratie.

Om dit te realiseren om niet direct mijn werkende configuratie om zeep te helpen, heb ik een additionele harddisk aangeschaft om vervolgens Microsoft Windows Vista te installeren op dezelfde hardware waar ik nu gebruik van maak:

Behuizing : Antec NSK2480
Moederbord : Foxconn G31MX-K (Socket 775/mATX)
Processor : Intel Core2Duo E7200 @ 2,53Ghz
Geheugen : Kingston ValueRAM Memory Kit (2GB/DDR2-800)
GPU : XFX NVidia Geforce 9400GS (512MB/PCI-e 16x/HDMI)
DVD Writer : LG GGC-H20L (DVDRW/BluRay/HDDVD)
DVB-S2 Kaart : Hauppauge WinTV Nova-HD-S2 (PCI/DVB-S/DVB-S2)
DVB-T USB : Gigabyte GT-U7000-RH (USB/DVB-T)
Remote : Philips/Microsoft MCE (OEM)
SC-reader : 2 x Smargo Smartreader+

De grafische kaart, moederbord en CPU is in de loop van tijd erbij gekomen omdat mijn moederbord is vervangen door een ander exemplaar en deze had besloten om het niet meer te doen. Helaas had de winkel waar ik kwam alleen nog deze set liggen voor een redelijke prijs en aangezien ik ook VDPAU in Linux wilde gaan testen, heb ik ook gekozen voor een Geforce 9400GS. Al met al is het nog steeds een budget oplossing dat nog steeds zeer goed werkt voor de ontvangst van DVB-S, DVB-S2 (beiden via mijn originele Canal Digitaal abonnement), DVB-T (Digitenne abonnement) en het afspelen van diverse multimedia bestanden en media. Tijd om te kijken of hetzelfde kan realiseren met een Windows gebaseerde HTPC oplossing!

N.B. Hierin is niet gekeken naar het zogenaamde streamen van het materiaal naar bijvoorbeeld mijn slaapkamer. Het betreft primair het (be)kijken van de eerder genoemde zaken. Voor decoding is gebruik gemaakt van de laatste ffdshow, Vobsub en CoreAVC. Aangezien ik geen CI-aansluiting heb, maak ik gebruik van mijn cardreaders die vervolgens gekoppeld zijn in een VMWare Server draaiende Ubuntu 8.04 Server editie in combinatie met de softcams: NewCS en CCcam. Deze worden vervolgens via de MDAPI plugins Acamd en Hadu aangesproken.

- De Microsoft Windows Vista installatie en configuratie
Het installeren van Vista ging zonder noemenswaardige problemen. Mijn NIC werd zonder problemen herkend maar vervolgens werd het weer zoeken naar de laatste drivers voor mijn geluidskaart, grafische kaart, moederbord en DVB adapters. Gelukkig had ik deze alvast gedownload zodat ik ze vanaf mijn NAS simpelweg kon runnen en niet veel later functioneerde alles hardwarematig. Om vervolgens geconfronteerd te worden met de diverse patches vanaf de Windows Update site, wat weer gepaard ging met diverse reboots... Als Windows beheerder (ja, echt :P) ben je het één en ander wel gewend maar uiteindelijk was 1,5 uur later alles toch echt werkend en volledig geüpdate. Kortom, ik kon eindelijk de software testen!

In de volgende gedeeltes zal ik mijn ervaringen met DVB Viewer Pro, Mediaportal, Vista Mediacenter en GB-PVR delen. Hierbij zal ik proberen om mijn plus- en minpunten aan te geven gevolgd door een persoonlijk gebaseerde score wat niet is gebaseerd op een specifieke puntentelling. ;)
  • DVB Viewer Pro V4.1.1
DVB Viewer Pro is een relatief klein stukje commerciële software van 6MB dat je kan aanschaffen voor een luttele bedrag van € 15,-. DVB Viewer Pro (DVP) is primair bedoeld is om DVB streams te bekijken. Maar tevens bevat deze software ook een HTPC mogelijkheid waarmee je films, muziek en foto's kan bekijken en kun je de werking uitbreiden met diverse plugins.

De installatie van deze software is straightforward en het scannen van DVB-S, DVB-S2 en DVB-T gaat eigenlijk zonder noemenswaardige problemen en Diseqc 1.0 wordt volledig ondersteund met mijn NOVA-HD-S2. Toch zijn er een aantal transponders die nog niet zijn meegenomen, met de additionele tool Transedit kun je deze zeer simpel toevoegen en controleren op werking. Het scannen gaat enorm snel en het organiseren van je favorieten is zeer simpel te realiseren met de standaard sleur-en-pleur mogelijkheden binnen Windows. DVP is zoals eerder aangegeven makkelijk uit te breiden met plugins. Om gebruik te maken van mijn MCE remote diende ik eerst hiervoor een plugin te downloaden om vervolgens binnen de settings de knoppen toe te wijzen aan de verschillende opties. Voordeel is wel dat je op deze manier precies je knoppen kan instellen en dat je dus niet eerst hoeft uit te zoeken waar welke non-default knoppen aan zijn toegewezen :) Vervolgens was het tijd om de plugins Acamd en Hadu te installeren, aangezien dat beide native draaien in DVP hoef ik dus niet perse de SoftCSA plugin te gebruiken dat in het verleden zorgde voor rare resultaten en softwaretechnische problemen (hangers, crashes, etc). De configuratie van beide plugins zijn enorm straight forward en binnen notime zag ik dat ze een verbinding maakte. Tijd om de DirectX instellingen aan te passen en de werking van CoreAVC met CUDA te gaan testen, is kijken of de acceleration ook daadwerkelijk goed werkt.

Na 4 dagen volwaardig gebruik van DVP en de bijbehorende plugins, kan ik eindelijk zeggen dat alles snel, stabiel en zonder problemen werkte (zeker de zapsnelheid was enorm goed). Stabiliteit was enorm goed en ik heb geen enkele keer een hanger gehad bij het kijken van zenders via DVB-S, DVB-S2 en DVB-T. De PVR en opname mogelijkheden leverde ook geen enkele problemen op en ook ondersteund DVP de Mediahighway en Freesat EPG zodat ik meerdere uren vooruit dingen kon plannen! De weergave op mijn scherm op 1280x720p@60Hz en 1920x1080p@24Hz liep zeer goed en 4:3 uitzendingen worden goed gescaled naar 16:9. De hardware acceleration via CoreAVC was zeer goed merkbaar en de beeldkwaliteit van de HDTV zenders waren gewoonweg fenominaal. Het was voor mij zelfs zeer moeilijk een kwaliteitsverschil te waarnemen met mijn Linux/VDR configuratie. Alleen de MPEG2 kwaliteit was aanzienlijk minder, maar dit is te wijten aan het gebruik van ffdshow en zonder enige vorm van tweaken.

Wat betreft de HTPC environment was een beetje gemixed. Het afspelen van DVD's, DivX, XviD, MKV en MP3 verliep zonder problemen (mits je Vobsub gebruikt en Subtitles uitschakeld binnen ffdshow, dit zorgde voor een software error waardoor het afspelen niet mogelijk was) maar de interface is behoorlijk lelijk. Nu kun je dit met skins verbeteren maar uiteindelijk heb ik gekozen om alles zo default mogelijk te laten. Het afspelen werkt, de bediening is enorm makkelijk maar zodra een film was afgelopen, moest ik deze handmatig stoppen waardoor deze vervolgens terugschakelde naar LiveTV. Liever had ik gezien dat ik weer terugkwam in mijn bestandenlijst.

+ Het kijken, gebruiken en organiseren van DVB-S, DVB-S2 en DVB-T zenders is enorm makkelijk, simpel en stabiel.
+ PVR mogelijkheden, EPG overview, etc. werkt zonder problemen!
+ Ondersteuning voor Freesat (BBC, etc) en Mediaguard (Canal Digitaal, TVV) EPG.
+ Ondersteuning voor H264 via CoreAVC en CUDA met maximale usage van 15%.
+ Uit te breiden met diverse plugins en werking met Hadu en Acamd was superstabiel en de zapsnelheid was enorm snel.
+ Product is klein in omvang, stabiel, weinig geheugen gebruik en goedkoop in aanschaf.

- HTPC functionaliteit werkt maar is lelijk met de default skin.
- Films dien je handmatig te stoppen en je komt niet terug in je bestandelijst.

Verdict: 8/10
  • Mediaportal 1.1 Alpha
Mediaportal is een OpenSource product dat qua specificaties geheel niet onderdoet voor Microsofts Mediacenter producten. Het probleem met Mediaportal is alleen, dat je door DVB-S2/HDTV verplicht wordt om gebruik te maken van TVEngine en deze heeft weer een database nodig in de vorm van Microsoft SQL Express 2005 of MySQL v5.x. Al hoewel deze gratis te downloaden zijn, betekend dit ook dat de TVEngine enorm veel geheugen in gebruik zal nemen. Aangezien dat ik beschik over 2GB zal dat niet zo zeer een probleem zijn, maar het is zeker niet iets om te onderschatten. Verder is Mediaportal uit te breiden met diverse plugins, skins, etc waardoor je echt een mooi geheel kan samenstellen :)

In eerste instantie heb ik versie 1.0.2 gedownload maar bij de installatie wilde hij gewoon elke keer DirectX downgraden wat mislukte. Gevolg was dat de installatietool van Mediaportal volledig mislukte. Ik had kunnen kiezen voor een handmatige installatie maar uiteindelijk toch maar de 1.1 Alpha geprobeerd. Dit ging wel zonder enige problemen en niet veel later kon ik zowel Mediaportal als de TVEngine gaan configureren. De Mediaportal configuratie heeft behoorlijk wat opties en is op alle punten in te stellen. Met de simpele interface hoef je alleen maar de hoofdzaken in te stellen en binnen no time is dit ook geregeld. De TVEngine configuratie was daarentegen behoorlijk troublesome, mede omdat de database configuratie elke keer mislukte omdat de gentle.config niet kon worden geüpdate. De enige oplossing was alles de-installeren en vervolgens alle Mediaportal verwijzingen verwijderen en opnieuw installeren. Succes! Eindelijk kon ik TVEngine installeren! Het instellen van de DVB adapters is enorm simpel en ook Diseqc 1.0 werkte zonder problemen. Alleen het scannen duurt zo enorm lang en de interface voor het reorganiseren van de kanalen is zo traag zodat het toch meer dan 1 uur duurde voordat ik het allemaal had ingesteld. Vervolgens moest ik de MDAPIFilter 2009 installeren en even tunen via Manual Control zodat ik mijn MDPLUGIN folders en bestanden kreeg. Met behulp van de blogpost van Zepman was het instellen enorm simpel en ik heb gewoon letterlijk de Acamd en Hadu plugins en instellingen gekopieerd van mijn DVP installatie. Tijd om te zien of de stabiliteit van Mediaportal icm MDAPI eindelijk eens beter is geworden!

Na drie dagen te hebben gespeeld met Mediaportal ben ik tot de conclusie gekomen dat de stabiliteit enorm is verbeterd! Ik heb tot op heden nog geen enkele TVService crash gehad en alles en maar dan ook alles bleef werken! Het kijken van DVB-S, DVB-S2 en DVB-T loopt zonder problemen en de weergave van zowel H264 als MPEG2 zag er goed uit. Alleen jammer dat de scaling van 4:3 naar 16:9 soms enorm wazig was omdat ik soms gewoon 4:3 kreeg waardoor ik dit handmatig moest aanpassen. Normaal zou ik het op stretch laten maar dan werden ook de HDTV uitzendingen gestretched met hoofden als eieren tot gevolg. Wat enorm irritant was, was dat het zappen gewoon enorm lang duurt. Het verkrijgen van een lock en het openen gaat snel maar door het timeshifting gebeuren duurt het soms 5 seconden voordat ik beeld kreeg. Dit ter vergelijking met DVP waarbij ik met 1 seconde beeld had. Ook bleek de EPG niet te werken en moest ik dus handmatig aangeven van welke zenders ik de EPG binnen wil halen.. Dus om het makkelijker te maken heb ik gewoon maar alles geselecteerd, maar handiger was gewoon om de EPG te updaten als je een zender kijkt. Maar de Mediahighway EPG werd wel ondersteund en de TV Gids overview was aanzienlijk duidelijk.

Het geheel van Mediaportal is door zijn skin enorm makkelijk in gebruik. Alles werkte vlekkeloos en reageerde vlot. De look-and-feel is vele malen beter dan bij DVP en het kijken van multimedia zaken was een genot. En als een film was afgelopen dan kwam ik terug in mijn bestandenoverview, wat dat betreft kun je zien dat Mediaportal dit echt goed voor elkaar heeft. Des ondanks is Mediaportal wel enorm log en het geheugengebruik is echt enorm hoog te noemen. Ook op bepaalde momenten in combinatie met LiveTV, zag ik de HDD led enorm oplichten en dit was soms behoorlijk wennen.

+ Het is gratis!
+ Het kijken, gebruiken en organiseren van DVB-S, DVB-S2 en DVB-T zenders is enorm makkelijk, simpel en stabiel.
+ PVR functionaliteit werkt goed en de TV Gids ziet er echt gelikt uit!
+ Ondersteuning voor Freesat (BBC, etc) en Mediaguard (Canal Digitaal, TVV) EPG.
+ Ondersteuning voor H264 via CoreAVC en CUDA met maximale usage van 15%.
+ Uit te breiden met diverse plugins en werking met Hadu/Acamd was superstabiel.
+ Look-and-feel is enorm HTPC Like en alles is hetzelfde en op elkaar afgestemd.


- Installatie v1.0.2 werkte niet, 1.1 Alpha weer wel.
- Scannen van DVB-S, DVB-S2 en DVB-T is enorm traag.
- Organiseren van de kanalenlijst is lastig, tijdrovend en wederom traag.
- Product is groot in omvang en resource gebruik is enorm icm HDTV, vanwege SQL.
- Zapsnelheid is enorm traag.


Verdict: 6.5/10
  • Vista Mediacenter met TV Pack icm DVBLink
Aangepast op 12-7 omdat ik DVBLink nu wel werkend heb gekregen na DVB Viewer Pro te upgraden naar de laatste beta

Aangezien dat Vista Mediacenter (VMC) in mijn installatie had zitten leek het mij aardig om dit ook eens te testen. Met de TV Pack zou eindelijk echte DVB-S ondersteuning aanwezig zijn (dus geen DVB-S naar DVB-T hacks en maximaal 138 zenders) en met een simpele hack kun je ook H264 streams bekijken. Het probleem alleen is, is dat VMC geen ondersteuning heeft voor MDAPI dus moet je gebruik maken van het product DVBLink. Met DVBLink creëer je virtuele adapters die je vervolgens moet toewijzen in VMC. Je zult alleen nog gebruik moeten maken van een externe DVB product zoals DVB Viewer om de MDAPI functionaliteit te kunnen gebruiken. Aangezien dat dit bij mij al werkte was het alleen voor mij voldoende om de trial van DVBLink te downloaden.

De installatie en configuratie van DVBLink is behoorlijk simpel maar ook weer complex. Gelukkig zit er in de download een uitstekende PDF waarin alles netjes wordt uitgelegd. Het koppelen van je DVP zenderlijst aan de DVBLink plugin is enorm simpel en de volgorde instellen hoe het VMC terecht komt, is geen probleem. Binnen VMC kies je vervolgens de virtuele DVBLink adapter waarna je een willekeurige satelliet kiest (de scan zal geen gegevens weergeven) en eventuele een additionele adapter. In totaal kun je een viertal DVB-Kaarten toewijzen maar voor elke aparte DVB-kaart dien je een aparte DVP installatie realiseren. Binnen VMC dien je alleen nog de channellist te synchroniseren en deze te koppelen aan de Online Guide zodat je de goede EPG waardes in je overview krijgt. Onduidelijk is alleen of de EPG instellingen in de DVP plugin ook overgenomen wordt of dat de Online Guide binnen VMC de waardes vult. Uiteindelijk was het mogelijk om na mijn onsuccesvolle poging alsnog LiveTV te bekijken. De TV Guide werkt uitermate prettig en vanuit hier is het enorm simpel om een recording in te stellen. Ook de PVR mogelijkheid ontbreken niet en alles lijkt vlekkeloos te werken. Ook het zappen van kanaal naar kanaal gebeurt in enkele secondes waarbij alleen de HDTV weergave wat langer duurt voordat het op het scherm komt, dan bij reguliere MPEG2 uitzendingen. Het enige probleem wat ik wel vernam, is dat de automatische 4:3 naar 16:9 beelverhouding niet werkt. Je zult dus via de Info knop de Zoom optie moeten gebruiken om de beeldverhouding handmatig aan te passen.

De multimedia playback is ook niet echt om naar huis te schrijven. Tijdens de wizard kun je diverse locaties aangeven die moet worden gecontroleerd. Alleen enorm jammer dat je niet per onderdeel kan aangeven waar het terecht moet komen en waarom moet dit eerst gescand worden? Geef mij gewoon een bestandenlijst overzicht want het scannen duurde zo enorm lang dat mijn lijst pas na 1 avond volledig zichtbaar was, gevolg is dan ook dat nieuwe titels niet per direct zichtbaar wordt in de overview. Gelukkig ging het afspelen wel goed en ook de ondertitels lijken goed te worden weergegeven. Ook DVD Playback leek zonder problemen te verlopen.

Nadat mijn eerdere poging om LiveTV aan de gang te krijgen volledig was mislukt, is het na een upgrade van DVB Viewer Pro naar de laatste 4.2 beta alsnog gelukt. Al met al heb ik een paar uur zitten spelen en met deze combinatie is VMC wel een enorm goed product. Het geheel ziet er gelikt uit, WAF-compliant en ondanks een paar kleine schoonheidsfoutjes (geen automatische 4:3 naar 16:9 verhouding en geen keuze om een bestandsoverview zonder scannen te verkrijgen) is het een goed werkende en op Windows draaiende HTPC software.

+ Het zat standaard in mijn Vista Home Premium installatie.
+ Look-and-feel ziet enorm gelikt uit, alles is hetzelfde en op elkaar afgestemd.
+ Playback van multimedia werkte zonder problemen.
+ Met DVBLink en DVB Viewer Pro heb je MDAPI ondersteuning tot 4 adapters.
+ DVBLink documentatie en forum is enorm goed en hulpzaam.
+ Zeer snelle zaptijden met als maximum: 2 seconden bij MPEG2 en 5 seconden bij H264/HDTV zenders.
+ Enorm WAF-compliant :+

- Extra software nodig in de vorm van DVBLink en bijv. DVP voor MDAPI ondersteuning.
- Scannen van media, lijst en nieuwe titels zijn niet per direct geheel beschikbaar.
- Onduidelijkheid of de DVB Viewer EPG gebruikt wordt voor de TV Guide.

Verdict: 8/10
  • GB-PVR v1.3.1
GB-PVR is een gratis product dat enorm simpel is in eenvoud, gebruik en configuratie. Ook is het uit te breiden met MDAPI plugins en het verbruik is enorm laag. Het enige probleem is, is dat GB-PVR voornamelijk gebruikt wordt in Nieuw Zeeland, UK, etc waar DVB-T en weinig zenders voornamelijk van toepassing zijn. Dit laat zich ook duidelijk zien in het configureren van de zenderlijst (later meer hierover).

De configuratie van mijn DVB adapters was enorm simpel maar het probleem is de selectie. Je dient te zoeken naar je zenders en bij DVB-T/Digitenne is dit nog te doen. Maar nadat je even DVB-S of DVB-S2 wilt scannen dan kom je in een overzicht wat zeer slecht wordt weergegeven. Het selecteren is echt problematisch omdat je bijvoorbeeld niet ziet welke transponder en/of provider wordt weergegeven. Na veel trial and error heb ik alsnog mijn overzicht kunnen krijgen. Een ander probleem is, is dat de ondersteuning van DVB-S2 aanwezig is maar je moet wel het transponderbestand en handmatig de modulation, etc. waardes aangeven. Ook dit betekend veel trial-and-error en na een tijdje heb ik het maar opgegeven, dit leek nog steeds niet te werken. Vervolgens was MDAPI aan de beurt, ondanks dat het leek te werken vernam ik enorm veel stotteren vernam tijdens het kijken van LiveTV. Zodra ik MDAPI ondersteuning uitschakelde was het probleem voorbij. Tja, op deze manier is het niet prettig TV kijken ;) Toch zijn er ook goede dingen te melden wanneer het over LiveTV gaat, de TV Gids is enorm makkelijk, duidelijk en de PVR mogelijkheden functioneerde zonder problemen (tenminste op FTA kanalen).

De multimedia playback gaf geen rare problemen behalve dat enorme lange mapnamen soms werden afgebroken. Zodoende was het soms lastig te zien welke titel ik op mijn scherm had. Toch was het overzicht simpel en eenvoudig waardoor je als gebruiker enorm makkelijk door de GUI heen beweegt. Ook heb ik de transcoding gedeelte getest zodat ik kon kijken of mijn Hauppauge MediaMVP goed ondersteund werd, dat bleek het geval. Zowel LiveTV als het afspelen van alle formaten werden extreem goed geconverteerd en weergegeven in mijn slaapkamer!

+ Het is gratis.
+ Look-and-feel is simpel, alles is hetzelfde en op elkaar afgestemd.
+ Enorme goede support via het GB-PVR forum!
+ GB-PVR is simpel, klein en gebruikt minimale resources.
+ Playback van multimedia werkte zonder problemen.
+ Ideaal voor DVB-T en DVB-C gebruikers.
+ MediaMVP ondersteuning en transcoding werkte zonder tweaking.

- Scannen van DVB-S/DVB-S2 is traag en problematisch.
- GB-PVR is niet geschikt voor DVB-S/DVB-S2 in Europa.
- MDAPI zorgde voor stotteringen tijdens LiveTV.

Verdict: 5.5/10

- Conclusie
De verdicts geven het eigenlijk al wel aan en bij deze beknopt mijn mening over de besproken producten.

GB-PVR is simpel in eenvoud, makkelijk in gebruik en de looks zijn niet lelijk maar ook niet prachtig. Het grootste probleem voor mij was de problematische DVB-S/DVB-S2 ondersteuning (dit is er simpelweg omslachtig) maar als ik alleen DVB-T en/of DVB-C zou hebben (mits MDAPI ook zou werken), dan zou ik ook hier de score hoger zijn uitgevallen.

MediaPortal is gratis, ziet er goed uit en het is een echt leuk werkende software met een hoge WAF. Het probleem is voornamelijk de gebruikte resources vanwege het verplichte gebruik van een SQL instance bij de TV Engine voor HDTV en het is enorm traag in channel-sort configuratie en het zappen.

Eerst maar eens Vista Media Center, na een valse start heb ik uiteindelijk toch VMC werkend gekregen met DVBLink en maakt het gebruik van DVP om de kanalen via de MDAPI plugin ontsleutelen. Al met al was het met deze combinatie mogelijk om DVB-S, DVB-S2 (na de H264 hack) en DVB-T werkend te krijgen. Het geheel in VMC ziet er gewoonweg prachtig uit en alles is op elkaar afgestemd. Ook is de WAF-compliance enorm goed maar het heeft desondanks toch een aantal issues waarbij het ontbreken van het automatisch omzetten van 4:3 naar 16:9 uitzendingen de grootste ergenis is. Een iets mindere ergenis is dat alle media gescanned wordt en pas na verloop van tijd beschikbaar wordt. Nu is dit nog wel behelpen, maar het handmatig aanpassen van de 4:3 optie vanuit de Info knop is naar mijn mening toch wel een enorme grote misser en voor mij de reden om het geen hoger cijfer te geven dan DVB Viewer Pro.

DVB Viewer Pro kost weinig, het werkt perfect met LiveTV en alleen de HTPC mogelijkheden zien er lelijk uit met hun default settings. Ook zijn er een paar zaken die niet helemaal netjes zijn afgewerkt maar over het algemeen is het een aanrader als een product zoekt dat primair is gericht op DVB.

Het mag dan ook geen verrassing zijn, DVB Viewer Pro en Vista Media Center zijn beiden voor mij een echt en serieus alternatief op het Windows platform als het gaat om HTPC software! Beide producten liggen vlak bij elkaar en beide producten hebben hun kleine problemen. Maar mede omdat je bij VMC gebruik moet maken van DVBLink, DVP om MDAPI te gebruiken geeft aan dat DVP meer primair is gericht op DVB ondersteuning. Al met al denk ik dat als je kijkt naar WAF-compliance en geliktheid dat Vista Media Center een betere keuze is, houd alleen rekening met het handmatig aanpassen van de 4:3 uitzendingen naar 16:9 output.

Uiteraard is dit mijn persoonlijk mening, maar na twee weken zijn beide winnaars één van de weinige producten waarbij ik mogelijk mijn Linux/VDR configuratie voor zou opofferen. Alleen ik wil binnenkort een NVidia ION systeempje gaan aanschaffen waardoor ik toch mogelijk bij Linux/VDR zal blijven ;) Toch ga ik hier nog een beetje mee spelen en kijken of ik een goede HTPC skin kan vinden die er wel gelikt uitziet :P

Ok, je hebt de discussie gewonnen!

Door nwagenaar op vrijdag 5 juni 2009 23:48 - Reacties (17)
Categorie: Onzin, Views: 4.711

Goed, de afgelopen paar dagen had ik met iemand een toch wel zeer leuke discussie die in eerste instantie ging over het bezoek van een Jehova Getuige en dat ik er geen geduld voor hen had om met hun te praten. Uiteindelijk ontspoorde de correspondentie in een discussie. Hoe of wat, laat ik even buiten deze posting, maar het was behoorlijk netjes en niet grievend voor de Christelijke medemens die op deze Aarde rondlopen. Wij hebben ons beide zeer goed gedragen wat dat betreft ;)

Alleen jammer dat ik deze discussie dus grandioos heb verloren. Maar uiteindelijk bleek er een voorwaarde te zitten aan deze discussie, als ik zou verliezen moest ik mijn verlies bekend maken aan de buitenwereld. :+ So, here it goes:

Je hebt gewonnen en iedereen kan dit nu lezen ;) Gefeliciteerd met je overwinning en geniet er niet te lang van!

En aub niet te veel nadenken over deze non-informatieve post. Maar belofte maakt schuld en dit leek mij toch een goede manier om het bekend te maken :P

De entertaiment industrie anno 2009 en mijn beeld op de toekomst

Door nwagenaar op zondag 3 mei 2009 17:10 - Reacties (6)
Categorie: Rant, Views: 3.959

Het mag je niet zijn ontgaan, afgelopen maand is de veel besproken uikomst van de rechtzaak tegen The Piratebay bekend gemaakt. Gevolg was dus één jaar cel en circa € 900.000,- voor de beheerders. Eigenlijk best wel een behoorlijk zware straf als je het mij vraagt. Tel daarbij ook nog dat de hoofd-rechter zijn vinger heeft zitten in een aantal copyright gebaseerde instanties/stichtingen/commitee's en dan brengt de strafmaat toch een behoorlijke licht op de zaak.

Niet alleen de rechtzaak tegen The Piratebay heb ik voorbij zien komen. De laatste tijd zie ik enorm veel berichten geplaatst worden waarbij filesharing (en voornamelijk de mensen die het doen) beetje bij beetje onder druk wordt gezet. Over de gehele wereld zie je dat de entertaiment industrie steeds meer invloed krijgt op de wetgeving met strengere auteursrechten en zwaardere straffen tot gevolg. En dan hebben wij het ook nog niet eens gehad dat men de lengte van het auteursrecht wilt gaan verlengen...

Gezien de hedendaagse nieuws en de plannen/uitlatingen van de diverse stichtingen/instanties, zal het niet lang meer duren en de entertaiment industrie hoeft alleen een mailtje te sturen naar de ISP waarna de verbinding verbreekt en vervolgens alle gegevens (NAW, traffic, etc) vrolijk worden overhandigd. Vervolgens wordt er een brief gestuurd met de mededeling dat je moet betalen en je kunt je straf afkopen. Ondertussen wordt de strafmaat vele malen hoger en mensen die voor de eerste keer worden 'gepakt' komen er nog af met een afkoopsom, maar de tweede keer is het linea directa de gevangenis in voor enkele maanden en een hoge boete. Je kan op dat moment beter een bank overvallen, dan krijg je waarschijnlijk ook nog een lagere straf ook!

Ik vraag mij af, waar gaan wij in hemelsnaam naar toe? Vechten voor je belangen, OK! Ik snap dat, je wilt als industrie niet dat je broodwinning onder druk wordt gezet. En ik geef je als industrie hier alleen maar gelijk aan, inkomstenderving is niet leuk maar de mate waarop is gewoonweg belachtelijk. En het wrange is, dat je bijvoorbeeld in Nederland (en diverse andere landen op deze aardbol) diverse instanties zijn die geld inwint om de inkomsten (vanwege onder andere filesharing) te balanceren. Nu zou je verwachten dat er hierdoor een soort van balans wordt gekregen waarbij het (in Nederland legaal) downloaden en/of (in Nederland illegaal) uploaden door de consument wordt gegoogd. En dat de commerciele exploitatie van het de overteding van het auteursrecht wordt aangepakt. Nu zou dit de theorie moeten zijn en dit was het ook. Maar anno 2009 blijkt deze balans nu geheel door te slaan richting de belangen van de Entertaiment industrie. De rechten van de consument (en dus Jan Modaal of Joe Sixpack) wordt aan alle kanten geschonden (Justitiele instanties moeten door meerdere tandwielen heen om hetzelfde te kunnen realiseren) en de strafmaat wordt nu zo belachelijk ten opzichte van de zwaardere criminaliteit. En dit alleen maar om de omzet van de Entertaiment industrie omhoog te stuwen.

Zelfs ben ik een persoon die met grote regelmaat series, films en muziek downloads. Ik doe dit vanwege het gemak en omdat de Nederlandse markt vaak achterloopt ten opzichte van bijvoorbeeld de Amerikaanse markt. Maar daar en tegen ben ik bijna wekelijks in de bioscoop te vinden, koop ik met regelmaat een DVD of CD en heb ik een sloot aan entertaiment materiaal bij mij in de kast staan. Ik praat hier echt over een vermogen aan DVD-boxen, CD's en boeken. Toch is dit klaarblijkelijk niet genoeg voor de Entertaiment industrie, hun winsten worden -volgens hun - onder druk gezet en uiteraard komt dit door de normale consument die klaarblijkelijk 24/7 zit te downloaden. Bullshit! De entertaiment industrie zit al tijden in een dal en proberen nog steeds te boeren op hun model uit de jaren 80 (regio-locking, veelste hoge prijzen, DRM, FUD richting de reguliere media, niet luisteren naar de consument en de markt overflooden met rotzooi).

Het overgrote deel van de consument zal in geval van economische mailaise (je hebt het misschien niet door, maar op dit moment is er sprake van een Economische crisis op globale schaal) hun uitkomsten op luxe producten gaan beperkten (wat dat zijn de producten die de Entertaiment industrie op de markt gooit). En al zou er geen economische crisis zijn, waarom hebben wij nog steeds regio-locking en waarom zijn de prijzen nog steeds zo frakkin' hoog! Misschien dat de prijzen niet zo drastisch gestegen zijn en meelopen met de inflatie, maar de 1e levensbehoeften dus wel. Ik ben aanzienlijk meer kwijt aan mijn ziektekostenverzekering, de prijs van mijn benzine is nog steeds enorm hoog, de prijs van mijn energie- en woonlasten stijgt ook elk jaar en beetje bij beetje houdt ik dus minder over voor luxe producten dan het voorgaande jaar. En dit terwijl de kosten bij de industrie juist zijn verminderd. Bovendien, ik heb hier een internetverbinding en waarom kan ik gewoon niet de nieuwste films uit de US gewoon via een apparaat aanschaffen of huren? En dan aub zonder dat ik een non-open apparaat in mijn strot geduwd krijg, want ik heb al genoeg afstandsbedieningen in huis. Ik wil dus keuze en zelf bepalen hoe ik dat doe en in welke formaat ik het wil bekijken en/of luisteren.

Industrie, wake up! It's time for a change! De consument heeft de bal aan jullie praktijken. Natuurlijk is het downloaden van films en muziek makkelijker dan ook tevoren. Maar waarom moeten jullie persé vasthouden aan jullie model en prijzen? Waarom ben ik vaak jaloers op mijn vrienden in de US die de nieuwste films op DVD kunnen verkrijgen terwijl dezelfde film hier nog in de bioscoop is te zien? En waarom zitten jullie de acteurs, artiesten, producers, etc te gebruiken (of eigenlijk misbruiken) voor propaganda terwijl jullie dubiezue boekhoudmethodes erop na houden om de uitkeringen aan deze harde werkers te beperken (kijk de Wikipedia pagina eens over Hollywood Accounting) en ondertussen de auteursgerechtigden zijn van de producten die jullie op de markt brengen. En waarom krijgen wij geen openheidt over de inkomsten vanuit de verschillende instanties zoals Stichting Thuiskopie, BUMRA/STEMRA, etc.

Klaarblijkelijk is het makkelijker om strengere auteursrechten en strafmaat te kopen bij de diverse regeringen (want dat is het gebruik van een lobbygroep eigenlijk en de regeringen zijn zo dom dat ze ook nog eens de wensen van deze industrie op hun wenken bedienen) dan het model aan te passen. Want terwijl de entertaiment industrie zielig doet en zegt dat bijvoorbeeld de artiest inkomsten misloopt, zijn zij namelijk de daadwerkelijke instantie die beschikt over de rechten op hun producten en zij krijgen dus de grootste percentage van de (zogenaamde) gemistte inkomsten. De artiest wordt er echt niet beter van als het auteursrecht wordt verlengt naar 70 jaar. Of dat iTunes nu meer moet betalen voor de nieuwe liedjes. Het komt nagenoeg niet terecht bij de mensen die het uitvoeren maar bij het bedrijf waar hun gecontracteerd staan.

Dat jullie winst willen maken en dat jullie deze willen behouden, dat is jullie goed recht. Maar val aub niet bij voorbaat aan door te zorgen dat mijn rechten steeds meer worden beperkt. In plaats om te lobbyen voor hogere straffen, probeer te lobbyen voor een zogenaamde download-tax. Laat de consument 1 euro p/m meer betalen op hun internet verbinding en laat dit beheren door (wederom) een vage instantie die het vervolgens onder jullie verdeeld. Op deze manier download ik af en toe een film of aflevering, ga ik met plezier naar de bioscoop, bepaal ik of ik alsnog de CD wil kopen en krijgen jullie alsnog inkomsten die jullie schijnbaar missen door mijn download gedrag. Gevolg, jullie zijn blij en ik ben blij omdat mijn rechten niet verder beperkt wordt.

Ik ben volgens de Entertaiment industrie dus een piraat en een smerige gast omdat het hun omzet kost. Ik kan maar één ding zeggen: Haaarrrrr!!! Maar in plaats om mij (of elke andere downloader de schuld te geven), kijk eens eerst maar eens naar jullie eigen handelingen en wat van gevolg dit heeft voor jullie consumenten. Wat dat betreft ben ik als simpele piraat meer rechtvaardig dan menig bedrijf dat vanuit de Entertaiment industrie wordt behartigd. Hoe jullie met de consument omgaan is gewoonweg walgelijk en ronduit belachelijk. En dan verwachten jullie ook nog dat wij allemaal braaf de veelste dure CD'tjes en DVD'tjes in de winkel kopen of via Internet bestellen? Oh the frakkin' irony.....

N.B. Ik weet dat deze posting mogelijk wat belachelijke uitkomsten met zich mee gaat brengen. Het is mij bedoeling om een fantsoenlijke discussie op te zetten. Houdt het dus a.u.b. netjes :) In geval van misbruik of dubieuze zaken, wordt de reactie mogelijkheid op deze posting uitgeschakeld.