Windows gebaseerde HTPC software, 1 jaar later

Door nwagenaar op zaterdag 11 juli 2009 17:00 - Reacties (14)
Categorie: HTPC's, Views: 16.780

Updated op 12-7-2009 ivm het werkend krijgen van DVBLink, DVB Viewer Pro en Vista Media Center

Zoals jullie in mijn afgelopen posts konden lezen heb ik een behoorlijke weg moeten gaan om uiteindelijk bij een Linux gebaseerde HTPC te belanden in de vorm het pakket VDR. Niet dat ik ga stoppen om het VDR evangelie te verspreiden (:P), maar ik vond het toch eens tijd om 1 jaar later te kijken naar de status van Windows gebaseerde HTPC software aangezien er behoorlijk wat verbeteringen zijn waargenomen bij andere gebruikers. Kortom, tijd om te kijken of er alsnog een alternatief is voor mijn Linux/VDR configuratie.

Om dit te realiseren om niet direct mijn werkende configuratie om zeep te helpen, heb ik een additionele harddisk aangeschaft om vervolgens Microsoft Windows Vista te installeren op dezelfde hardware waar ik nu gebruik van maak:

Behuizing : Antec NSK2480
Moederbord : Foxconn G31MX-K (Socket 775/mATX)
Processor : Intel Core2Duo E7200 @ 2,53Ghz
Geheugen : Kingston ValueRAM Memory Kit (2GB/DDR2-800)
GPU : XFX NVidia Geforce 9400GS (512MB/PCI-e 16x/HDMI)
DVD Writer : LG GGC-H20L (DVDRW/BluRay/HDDVD)
DVB-S2 Kaart : Hauppauge WinTV Nova-HD-S2 (PCI/DVB-S/DVB-S2)
DVB-T USB : Gigabyte GT-U7000-RH (USB/DVB-T)
Remote : Philips/Microsoft MCE (OEM)
SC-reader : 2 x Smargo Smartreader+

De grafische kaart, moederbord en CPU is in de loop van tijd erbij gekomen omdat mijn moederbord is vervangen door een ander exemplaar en deze had besloten om het niet meer te doen. Helaas had de winkel waar ik kwam alleen nog deze set liggen voor een redelijke prijs en aangezien ik ook VDPAU in Linux wilde gaan testen, heb ik ook gekozen voor een Geforce 9400GS. Al met al is het nog steeds een budget oplossing dat nog steeds zeer goed werkt voor de ontvangst van DVB-S, DVB-S2 (beiden via mijn originele Canal Digitaal abonnement), DVB-T (Digitenne abonnement) en het afspelen van diverse multimedia bestanden en media. Tijd om te kijken of hetzelfde kan realiseren met een Windows gebaseerde HTPC oplossing!

N.B. Hierin is niet gekeken naar het zogenaamde streamen van het materiaal naar bijvoorbeeld mijn slaapkamer. Het betreft primair het (be)kijken van de eerder genoemde zaken. Voor decoding is gebruik gemaakt van de laatste ffdshow, Vobsub en CoreAVC. Aangezien ik geen CI-aansluiting heb, maak ik gebruik van mijn cardreaders die vervolgens gekoppeld zijn in een VMWare Server draaiende Ubuntu 8.04 Server editie in combinatie met de softcams: NewCS en CCcam. Deze worden vervolgens via de MDAPI plugins Acamd en Hadu aangesproken.

- De Microsoft Windows Vista installatie en configuratie
Het installeren van Vista ging zonder noemenswaardige problemen. Mijn NIC werd zonder problemen herkend maar vervolgens werd het weer zoeken naar de laatste drivers voor mijn geluidskaart, grafische kaart, moederbord en DVB adapters. Gelukkig had ik deze alvast gedownload zodat ik ze vanaf mijn NAS simpelweg kon runnen en niet veel later functioneerde alles hardwarematig. Om vervolgens geconfronteerd te worden met de diverse patches vanaf de Windows Update site, wat weer gepaard ging met diverse reboots... Als Windows beheerder (ja, echt :P) ben je het één en ander wel gewend maar uiteindelijk was 1,5 uur later alles toch echt werkend en volledig geüpdate. Kortom, ik kon eindelijk de software testen!

In de volgende gedeeltes zal ik mijn ervaringen met DVB Viewer Pro, Mediaportal, Vista Mediacenter en GB-PVR delen. Hierbij zal ik proberen om mijn plus- en minpunten aan te geven gevolgd door een persoonlijk gebaseerde score wat niet is gebaseerd op een specifieke puntentelling. ;)
  • DVB Viewer Pro V4.1.1
DVB Viewer Pro is een relatief klein stukje commerciële software van 6MB dat je kan aanschaffen voor een luttele bedrag van ¤ 15,-. DVB Viewer Pro (DVP) is primair bedoeld is om DVB streams te bekijken. Maar tevens bevat deze software ook een HTPC mogelijkheid waarmee je films, muziek en foto's kan bekijken en kun je de werking uitbreiden met diverse plugins.

De installatie van deze software is straightforward en het scannen van DVB-S, DVB-S2 en DVB-T gaat eigenlijk zonder noemenswaardige problemen en Diseqc 1.0 wordt volledig ondersteund met mijn NOVA-HD-S2. Toch zijn er een aantal transponders die nog niet zijn meegenomen, met de additionele tool Transedit kun je deze zeer simpel toevoegen en controleren op werking. Het scannen gaat enorm snel en het organiseren van je favorieten is zeer simpel te realiseren met de standaard sleur-en-pleur mogelijkheden binnen Windows. DVP is zoals eerder aangegeven makkelijk uit te breiden met plugins. Om gebruik te maken van mijn MCE remote diende ik eerst hiervoor een plugin te downloaden om vervolgens binnen de settings de knoppen toe te wijzen aan de verschillende opties. Voordeel is wel dat je op deze manier precies je knoppen kan instellen en dat je dus niet eerst hoeft uit te zoeken waar welke non-default knoppen aan zijn toegewezen :) Vervolgens was het tijd om de plugins Acamd en Hadu te installeren, aangezien dat beide native draaien in DVP hoef ik dus niet perse de SoftCSA plugin te gebruiken dat in het verleden zorgde voor rare resultaten en softwaretechnische problemen (hangers, crashes, etc). De configuratie van beide plugins zijn enorm straight forward en binnen notime zag ik dat ze een verbinding maakte. Tijd om de DirectX instellingen aan te passen en de werking van CoreAVC met CUDA te gaan testen, is kijken of de acceleration ook daadwerkelijk goed werkt.

Na 4 dagen volwaardig gebruik van DVP en de bijbehorende plugins, kan ik eindelijk zeggen dat alles snel, stabiel en zonder problemen werkte (zeker de zapsnelheid was enorm goed). Stabiliteit was enorm goed en ik heb geen enkele keer een hanger gehad bij het kijken van zenders via DVB-S, DVB-S2 en DVB-T. De PVR en opname mogelijkheden leverde ook geen enkele problemen op en ook ondersteund DVP de Mediahighway en Freesat EPG zodat ik meerdere uren vooruit dingen kon plannen! De weergave op mijn scherm op 1280x720p@60Hz en 1920x1080p@24Hz liep zeer goed en 4:3 uitzendingen worden goed gescaled naar 16:9. De hardware acceleration via CoreAVC was zeer goed merkbaar en de beeldkwaliteit van de HDTV zenders waren gewoonweg fenominaal. Het was voor mij zelfs zeer moeilijk een kwaliteitsverschil te waarnemen met mijn Linux/VDR configuratie. Alleen de MPEG2 kwaliteit was aanzienlijk minder, maar dit is te wijten aan het gebruik van ffdshow en zonder enige vorm van tweaken.

Wat betreft de HTPC environment was een beetje gemixed. Het afspelen van DVD's, DivX, XviD, MKV en MP3 verliep zonder problemen (mits je Vobsub gebruikt en Subtitles uitschakeld binnen ffdshow, dit zorgde voor een software error waardoor het afspelen niet mogelijk was) maar de interface is behoorlijk lelijk. Nu kun je dit met skins verbeteren maar uiteindelijk heb ik gekozen om alles zo default mogelijk te laten. Het afspelen werkt, de bediening is enorm makkelijk maar zodra een film was afgelopen, moest ik deze handmatig stoppen waardoor deze vervolgens terugschakelde naar LiveTV. Liever had ik gezien dat ik weer terugkwam in mijn bestandenlijst.

+ Het kijken, gebruiken en organiseren van DVB-S, DVB-S2 en DVB-T zenders is enorm makkelijk, simpel en stabiel.
+ PVR mogelijkheden, EPG overview, etc. werkt zonder problemen!
+ Ondersteuning voor Freesat (BBC, etc) en Mediaguard (Canal Digitaal, TVV) EPG.
+ Ondersteuning voor H264 via CoreAVC en CUDA met maximale usage van 15%.
+ Uit te breiden met diverse plugins en werking met Hadu en Acamd was superstabiel en de zapsnelheid was enorm snel.
+ Product is klein in omvang, stabiel, weinig geheugen gebruik en goedkoop in aanschaf.

- HTPC functionaliteit werkt maar is lelijk met de default skin.
- Films dien je handmatig te stoppen en je komt niet terug in je bestandelijst.

Verdict: 8/10
  • Mediaportal 1.1 Alpha
Mediaportal is een OpenSource product dat qua specificaties geheel niet onderdoet voor Microsofts Mediacenter producten. Het probleem met Mediaportal is alleen, dat je door DVB-S2/HDTV verplicht wordt om gebruik te maken van TVEngine en deze heeft weer een database nodig in de vorm van Microsoft SQL Express 2005 of MySQL v5.x. Al hoewel deze gratis te downloaden zijn, betekend dit ook dat de TVEngine enorm veel geheugen in gebruik zal nemen. Aangezien dat ik beschik over 2GB zal dat niet zo zeer een probleem zijn, maar het is zeker niet iets om te onderschatten. Verder is Mediaportal uit te breiden met diverse plugins, skins, etc waardoor je echt een mooi geheel kan samenstellen :)

In eerste instantie heb ik versie 1.0.2 gedownload maar bij de installatie wilde hij gewoon elke keer DirectX downgraden wat mislukte. Gevolg was dat de installatietool van Mediaportal volledig mislukte. Ik had kunnen kiezen voor een handmatige installatie maar uiteindelijk toch maar de 1.1 Alpha geprobeerd. Dit ging wel zonder enige problemen en niet veel later kon ik zowel Mediaportal als de TVEngine gaan configureren. De Mediaportal configuratie heeft behoorlijk wat opties en is op alle punten in te stellen. Met de simpele interface hoef je alleen maar de hoofdzaken in te stellen en binnen no time is dit ook geregeld. De TVEngine configuratie was daarentegen behoorlijk troublesome, mede omdat de database configuratie elke keer mislukte omdat de gentle.config niet kon worden geüpdate. De enige oplossing was alles de-installeren en vervolgens alle Mediaportal verwijzingen verwijderen en opnieuw installeren. Succes! Eindelijk kon ik TVEngine installeren! Het instellen van de DVB adapters is enorm simpel en ook Diseqc 1.0 werkte zonder problemen. Alleen het scannen duurt zo enorm lang en de interface voor het reorganiseren van de kanalen is zo traag zodat het toch meer dan 1 uur duurde voordat ik het allemaal had ingesteld. Vervolgens moest ik de MDAPIFilter 2009 installeren en even tunen via Manual Control zodat ik mijn MDPLUGIN folders en bestanden kreeg. Met behulp van de blogpost van Zepman was het instellen enorm simpel en ik heb gewoon letterlijk de Acamd en Hadu plugins en instellingen gekopieerd van mijn DVP installatie. Tijd om te zien of de stabiliteit van Mediaportal icm MDAPI eindelijk eens beter is geworden!

Na drie dagen te hebben gespeeld met Mediaportal ben ik tot de conclusie gekomen dat de stabiliteit enorm is verbeterd! Ik heb tot op heden nog geen enkele TVService crash gehad en alles en maar dan ook alles bleef werken! Het kijken van DVB-S, DVB-S2 en DVB-T loopt zonder problemen en de weergave van zowel H264 als MPEG2 zag er goed uit. Alleen jammer dat de scaling van 4:3 naar 16:9 soms enorm wazig was omdat ik soms gewoon 4:3 kreeg waardoor ik dit handmatig moest aanpassen. Normaal zou ik het op stretch laten maar dan werden ook de HDTV uitzendingen gestretched met hoofden als eieren tot gevolg. Wat enorm irritant was, was dat het zappen gewoon enorm lang duurt. Het verkrijgen van een lock en het openen gaat snel maar door het timeshifting gebeuren duurt het soms 5 seconden voordat ik beeld kreeg. Dit ter vergelijking met DVP waarbij ik met 1 seconde beeld had. Ook bleek de EPG niet te werken en moest ik dus handmatig aangeven van welke zenders ik de EPG binnen wil halen.. Dus om het makkelijker te maken heb ik gewoon maar alles geselecteerd, maar handiger was gewoon om de EPG te updaten als je een zender kijkt. Maar de Mediahighway EPG werd wel ondersteund en de TV Gids overview was aanzienlijk duidelijk.

Het geheel van Mediaportal is door zijn skin enorm makkelijk in gebruik. Alles werkte vlekkeloos en reageerde vlot. De look-and-feel is vele malen beter dan bij DVP en het kijken van multimedia zaken was een genot. En als een film was afgelopen dan kwam ik terug in mijn bestandenoverview, wat dat betreft kun je zien dat Mediaportal dit echt goed voor elkaar heeft. Des ondanks is Mediaportal wel enorm log en het geheugengebruik is echt enorm hoog te noemen. Ook op bepaalde momenten in combinatie met LiveTV, zag ik de HDD led enorm oplichten en dit was soms behoorlijk wennen.

+ Het is gratis!
+ Het kijken, gebruiken en organiseren van DVB-S, DVB-S2 en DVB-T zenders is enorm makkelijk, simpel en stabiel.
+ PVR functionaliteit werkt goed en de TV Gids ziet er echt gelikt uit!
+ Ondersteuning voor Freesat (BBC, etc) en Mediaguard (Canal Digitaal, TVV) EPG.
+ Ondersteuning voor H264 via CoreAVC en CUDA met maximale usage van 15%.
+ Uit te breiden met diverse plugins en werking met Hadu/Acamd was superstabiel.
+ Look-and-feel is enorm HTPC Like en alles is hetzelfde en op elkaar afgestemd.


- Installatie v1.0.2 werkte niet, 1.1 Alpha weer wel.
- Scannen van DVB-S, DVB-S2 en DVB-T is enorm traag.
- Organiseren van de kanalenlijst is lastig, tijdrovend en wederom traag.
- Product is groot in omvang en resource gebruik is enorm icm HDTV, vanwege SQL.
- Zapsnelheid is enorm traag.


Verdict: 6.5/10
  • Vista Mediacenter met TV Pack icm DVBLink
Aangepast op 12-7 omdat ik DVBLink nu wel werkend heb gekregen na DVB Viewer Pro te upgraden naar de laatste beta

Aangezien dat Vista Mediacenter (VMC) in mijn installatie had zitten leek het mij aardig om dit ook eens te testen. Met de TV Pack zou eindelijk echte DVB-S ondersteuning aanwezig zijn (dus geen DVB-S naar DVB-T hacks en maximaal 138 zenders) en met een simpele hack kun je ook H264 streams bekijken. Het probleem alleen is, is dat VMC geen ondersteuning heeft voor MDAPI dus moet je gebruik maken van het product DVBLink. Met DVBLink creëer je virtuele adapters die je vervolgens moet toewijzen in VMC. Je zult alleen nog gebruik moeten maken van een externe DVB product zoals DVB Viewer om de MDAPI functionaliteit te kunnen gebruiken. Aangezien dat dit bij mij al werkte was het alleen voor mij voldoende om de trial van DVBLink te downloaden.

De installatie en configuratie van DVBLink is behoorlijk simpel maar ook weer complex. Gelukkig zit er in de download een uitstekende PDF waarin alles netjes wordt uitgelegd. Het koppelen van je DVP zenderlijst aan de DVBLink plugin is enorm simpel en de volgorde instellen hoe het VMC terecht komt, is geen probleem. Binnen VMC kies je vervolgens de virtuele DVBLink adapter waarna je een willekeurige satelliet kiest (de scan zal geen gegevens weergeven) en eventuele een additionele adapter. In totaal kun je een viertal DVB-Kaarten toewijzen maar voor elke aparte DVB-kaart dien je een aparte DVP installatie realiseren. Binnen VMC dien je alleen nog de channellist te synchroniseren en deze te koppelen aan de Online Guide zodat je de goede EPG waardes in je overview krijgt. Onduidelijk is alleen of de EPG instellingen in de DVP plugin ook overgenomen wordt of dat de Online Guide binnen VMC de waardes vult. Uiteindelijk was het mogelijk om na mijn onsuccesvolle poging alsnog LiveTV te bekijken. De TV Guide werkt uitermate prettig en vanuit hier is het enorm simpel om een recording in te stellen. Ook de PVR mogelijkheid ontbreken niet en alles lijkt vlekkeloos te werken. Ook het zappen van kanaal naar kanaal gebeurt in enkele secondes waarbij alleen de HDTV weergave wat langer duurt voordat het op het scherm komt, dan bij reguliere MPEG2 uitzendingen. Het enige probleem wat ik wel vernam, is dat de automatische 4:3 naar 16:9 beelverhouding niet werkt. Je zult dus via de Info knop de Zoom optie moeten gebruiken om de beeldverhouding handmatig aan te passen.

De multimedia playback is ook niet echt om naar huis te schrijven. Tijdens de wizard kun je diverse locaties aangeven die moet worden gecontroleerd. Alleen enorm jammer dat je niet per onderdeel kan aangeven waar het terecht moet komen en waarom moet dit eerst gescand worden? Geef mij gewoon een bestandenlijst overzicht want het scannen duurde zo enorm lang dat mijn lijst pas na 1 avond volledig zichtbaar was, gevolg is dan ook dat nieuwe titels niet per direct zichtbaar wordt in de overview. Gelukkig ging het afspelen wel goed en ook de ondertitels lijken goed te worden weergegeven. Ook DVD Playback leek zonder problemen te verlopen.

Nadat mijn eerdere poging om LiveTV aan de gang te krijgen volledig was mislukt, is het na een upgrade van DVB Viewer Pro naar de laatste 4.2 beta alsnog gelukt. Al met al heb ik een paar uur zitten spelen en met deze combinatie is VMC wel een enorm goed product. Het geheel ziet er gelikt uit, WAF-compliant en ondanks een paar kleine schoonheidsfoutjes (geen automatische 4:3 naar 16:9 verhouding en geen keuze om een bestandsoverview zonder scannen te verkrijgen) is het een goed werkende en op Windows draaiende HTPC software.

+ Het zat standaard in mijn Vista Home Premium installatie.
+ Look-and-feel ziet enorm gelikt uit, alles is hetzelfde en op elkaar afgestemd.
+ Playback van multimedia werkte zonder problemen.
+ Met DVBLink en DVB Viewer Pro heb je MDAPI ondersteuning tot 4 adapters.
+ DVBLink documentatie en forum is enorm goed en hulpzaam.
+ Zeer snelle zaptijden met als maximum: 2 seconden bij MPEG2 en 5 seconden bij H264/HDTV zenders.
+ Enorm WAF-compliant :+

- Extra software nodig in de vorm van DVBLink en bijv. DVP voor MDAPI ondersteuning.
- Scannen van media, lijst en nieuwe titels zijn niet per direct geheel beschikbaar.
- Onduidelijkheid of de DVB Viewer EPG gebruikt wordt voor de TV Guide.

Verdict: 8/10
  • GB-PVR v1.3.1
GB-PVR is een gratis product dat enorm simpel is in eenvoud, gebruik en configuratie. Ook is het uit te breiden met MDAPI plugins en het verbruik is enorm laag. Het enige probleem is, is dat GB-PVR voornamelijk gebruikt wordt in Nieuw Zeeland, UK, etc waar DVB-T en weinig zenders voornamelijk van toepassing zijn. Dit laat zich ook duidelijk zien in het configureren van de zenderlijst (later meer hierover).

De configuratie van mijn DVB adapters was enorm simpel maar het probleem is de selectie. Je dient te zoeken naar je zenders en bij DVB-T/Digitenne is dit nog te doen. Maar nadat je even DVB-S of DVB-S2 wilt scannen dan kom je in een overzicht wat zeer slecht wordt weergegeven. Het selecteren is echt problematisch omdat je bijvoorbeeld niet ziet welke transponder en/of provider wordt weergegeven. Na veel trial and error heb ik alsnog mijn overzicht kunnen krijgen. Een ander probleem is, is dat de ondersteuning van DVB-S2 aanwezig is maar je moet wel het transponderbestand en handmatig de modulation, etc. waardes aangeven. Ook dit betekend veel trial-and-error en na een tijdje heb ik het maar opgegeven, dit leek nog steeds niet te werken. Vervolgens was MDAPI aan de beurt, ondanks dat het leek te werken vernam ik enorm veel stotteren vernam tijdens het kijken van LiveTV. Zodra ik MDAPI ondersteuning uitschakelde was het probleem voorbij. Tja, op deze manier is het niet prettig TV kijken ;) Toch zijn er ook goede dingen te melden wanneer het over LiveTV gaat, de TV Gids is enorm makkelijk, duidelijk en de PVR mogelijkheden functioneerde zonder problemen (tenminste op FTA kanalen).

De multimedia playback gaf geen rare problemen behalve dat enorme lange mapnamen soms werden afgebroken. Zodoende was het soms lastig te zien welke titel ik op mijn scherm had. Toch was het overzicht simpel en eenvoudig waardoor je als gebruiker enorm makkelijk door de GUI heen beweegt. Ook heb ik de transcoding gedeelte getest zodat ik kon kijken of mijn Hauppauge MediaMVP goed ondersteund werd, dat bleek het geval. Zowel LiveTV als het afspelen van alle formaten werden extreem goed geconverteerd en weergegeven in mijn slaapkamer!

+ Het is gratis.
+ Look-and-feel is simpel, alles is hetzelfde en op elkaar afgestemd.
+ Enorme goede support via het GB-PVR forum!
+ GB-PVR is simpel, klein en gebruikt minimale resources.
+ Playback van multimedia werkte zonder problemen.
+ Ideaal voor DVB-T en DVB-C gebruikers.
+ MediaMVP ondersteuning en transcoding werkte zonder tweaking.

- Scannen van DVB-S/DVB-S2 is traag en problematisch.
- GB-PVR is niet geschikt voor DVB-S/DVB-S2 in Europa.
- MDAPI zorgde voor stotteringen tijdens LiveTV.

Verdict: 5.5/10

- Conclusie
De verdicts geven het eigenlijk al wel aan en bij deze beknopt mijn mening over de besproken producten.

GB-PVR is simpel in eenvoud, makkelijk in gebruik en de looks zijn niet lelijk maar ook niet prachtig. Het grootste probleem voor mij was de problematische DVB-S/DVB-S2 ondersteuning (dit is er simpelweg omslachtig) maar als ik alleen DVB-T en/of DVB-C zou hebben (mits MDAPI ook zou werken), dan zou ik ook hier de score hoger zijn uitgevallen.

MediaPortal is gratis, ziet er goed uit en het is een echt leuk werkende software met een hoge WAF. Het probleem is voornamelijk de gebruikte resources vanwege het verplichte gebruik van een SQL instance bij de TV Engine voor HDTV en het is enorm traag in channel-sort configuratie en het zappen.

Eerst maar eens Vista Media Center, na een valse start heb ik uiteindelijk toch VMC werkend gekregen met DVBLink en maakt het gebruik van DVP om de kanalen via de MDAPI plugin ontsleutelen. Al met al was het met deze combinatie mogelijk om DVB-S, DVB-S2 (na de H264 hack) en DVB-T werkend te krijgen. Het geheel in VMC ziet er gewoonweg prachtig uit en alles is op elkaar afgestemd. Ook is de WAF-compliance enorm goed maar het heeft desondanks toch een aantal issues waarbij het ontbreken van het automatisch omzetten van 4:3 naar 16:9 uitzendingen de grootste ergenis is. Een iets mindere ergenis is dat alle media gescanned wordt en pas na verloop van tijd beschikbaar wordt. Nu is dit nog wel behelpen, maar het handmatig aanpassen van de 4:3 optie vanuit de Info knop is naar mijn mening toch wel een enorme grote misser en voor mij de reden om het geen hoger cijfer te geven dan DVB Viewer Pro.

DVB Viewer Pro kost weinig, het werkt perfect met LiveTV en alleen de HTPC mogelijkheden zien er lelijk uit met hun default settings. Ook zijn er een paar zaken die niet helemaal netjes zijn afgewerkt maar over het algemeen is het een aanrader als een product zoekt dat primair is gericht op DVB.

Het mag dan ook geen verrassing zijn, DVB Viewer Pro en Vista Media Center zijn beiden voor mij een echt en serieus alternatief op het Windows platform als het gaat om HTPC software! Beide producten liggen vlak bij elkaar en beide producten hebben hun kleine problemen. Maar mede omdat je bij VMC gebruik moet maken van DVBLink, DVP om MDAPI te gebruiken geeft aan dat DVP meer primair is gericht op DVB ondersteuning. Al met al denk ik dat als je kijkt naar WAF-compliance en geliktheid dat Vista Media Center een betere keuze is, houd alleen rekening met het handmatig aanpassen van de 4:3 uitzendingen naar 16:9 output.

Uiteraard is dit mijn persoonlijk mening, maar na twee weken zijn beide winnaars één van de weinige producten waarbij ik mogelijk mijn Linux/VDR configuratie voor zou opofferen. Alleen ik wil binnenkort een NVidia ION systeempje gaan aanschaffen waardoor ik toch mogelijk bij Linux/VDR zal blijven ;) Toch ga ik hier nog een beetje mee spelen en kijken of ik een goede HTPC skin kan vinden die er wel gelikt uitziet :P

Volgende: Kun je een keer goed slapen, vind je dit om half 6 in de ochtend.. 08-'09 Kun je een keer goed slapen, vind je dit om half 6 in de ochtend..
Volgende: Ok, je hebt de discussie gewonnen! 06-'09 Ok, je hebt de discussie gewonnen!

Reacties


Door Tweakers user Tsurany, zaterdag 11 juli 2009 17:05

Als MediaPortal bij jou traag is dan heb je ergens gewoon zitten prutsen, ik merk absoluut niet dat het traag is en draai het op een veel simpeler systeem met slechts 512mb geheugen.

Door Tweakers user nwagenaar, zaterdag 11 juli 2009 17:21

Als MediaPortal bij jou traag is dan heb je ergens gewoon zitten prutsen, ik merk absoluut niet dat het traag is en draai het op een veel simpeler systeem met slechts 512mb geheugen.
Prachtig deze volledig onderbouwde post... MediaPortal op zich zelf is niet traag en zal het perfect doen met 512MB geheugen. Het is de combinatie van de TVEngine en SQL instance op basis van MySQL dat het geheel zo traag maakt. Ook dat elke kanaal eerst moet worden getimeshift om vervolgens te worden gestreamed, is niet een oplossing waarbij je even snel kan zappen en het duurt - zeker in combinatie met HDTV kanalen - lang voordat je beeld krijgt op je TV. En dan praat ik nog niet over het sorteren en instellen van mijn kanalenlijst, met circa 4000 kanalen die ik via de Hotbird 13.0, Astra 19.2, Astra 23.5 en Astra 28.2 heb gevonden tijdens het scannen is het een takkewerk om dit even snel in een bouquet te plaatsen.

Ik geef niet de schuld aan Mediaportal, ik geef de schuld in de combinatie: MediaPortal, TVEngine en MySQL. Dus ja, MediaPortal in combinatie met mijn gekozen setup is traag. Nu zou ik graag van jou willen weten in hoe jij MediaPortal gebruikt en aangeeft of je überhaupt gebruik maakt van de LiveTV mogelijkheden in combinatie met TVEngine en een SQL instance.

Door Tweakers user Blokker_1999, zaterdag 11 juli 2009 18:34

Heb zelf nog altijd niet de moeite genomen om een volledige media center ervaring op te bouwen, maar voor live DVB streams is DVB Viewer inderdaad één van de beste programmas op de markt. Heb er nog geen seconde spijt van gehad dat ik een licentie heb gekocht.

Door Tweakers user siepeltjuh, zaterdag 11 juli 2009 21:04

Ik baal als een stekker dat je dvblink niet aan de praat hebt gekregen met VMC.
Zelf gebruik ik VMC en daarvoor MCE al jaren als een zeer tevreden gebruiker. Hierbij heb ik altijd analoge tuners gebruikt en verschillende extenders de beeldkwaliteit is gewoon dik in orde, maar nu digitale TV goedkoper wordt en het komende half jaar de meeste zenders in HD gaan uitzenden ben ik op zoek naar een oplossing die DVB-C ondersteund.
DVB-S is geen optie ivm schotel plaatsing tegenover een flat.
4x tuners met CI+ en CAM zijn zo 1000 euro totaal en dat is me gewoon teveel van het goede. Een oplossng met een VM voor een softcam en DVBLink met DVB Viewer leek mij een niet hele elegante, maar toch wel een goed alternatief. Er zijn weinig mensen die het gebruiken en de investering is mij te groot om de gok te wagen, dus ik was zeer benieuwd naar jouw bevindingen.
Gezien de Wife Acceptance Factor stap ik niet graag over naar een ander pakket en ook het opgeven van de extenders (kaptaal verkrachting) is niet iets waar ik op zit te wachten. Dus zit ik vast aan VMC en daarmee aan 1000 euro aan kosten oor DVB-C of 2 a 300 euro met DVB-Link, maar dan is de uitkomst zeer onzeker. Mocht je toch nog VMC aan de praat krjgen, dan ben ik zeeeeer benieuwd naar de bevindingen.

Door Tweakers user Mars Warrior, zaterdag 11 juli 2009 22:05

Ik heb zitten kijken naar een sateliet ontvanger voor CD, maar ik ben me rot geschrokken wat zo'n ding kost (twin tuner met HDD, ¤600 of meer), maar als ik jou zo goed begrijp dan kun je net zo goed zo'n ION systeempje (Asrock?) kopen en daar Windows/DVB Pro op zetten.
Enkel de DVB-S/S2 kaart zal hier niet inpassen, dus daar moet iets anders op verzonnen worden...

Klopt deze conclusie nu van mij, want jij gebruikt een stuk dikkere CPU dan op zo'n ION bord zit gesoldeerd...

Door Tweakers user et36s, zondag 12 juli 2009 00:00

XBMC al geprobeerd? Helaas nog geen TV ondersteuning maar daar zijn ze aan begonnen..

Door Tweakers user nwagenaar, zondag 12 juli 2009 01:58

@siepeltjuh

Uiteindelijk heb ik het alsnog aan de praat gekregen en na enkele uren ermee te hebben gespeeld moet ik zeggen dat deze combinatie uitermate goed werkt. Ik denk dat je hiermee dus een behoorlijk goed alternatief hebt wanneer het om stabiliteit en kosten gaat. En ja, de WAF-compliance is strong within this one :+

@Mars Warrior

In principe kun je een DVB kaart aanschaffen die DVB-S2 doet via USB. Ik meende dat het merk Tevii een USB adapter heeft die goed functioneert in zowel Windows als Linux. Of je nu gebruik maakt van Windows/DVB Viewer of Linux/VDR, in beide gevallen zul je afhankelijk zijn van de hardwarematige decoding; juist omdat de Atom geen sterke CPU is voor softwarematige decoding. Binnen Windows heb je diverse codecs die je hiermee kan helpen (NVidia decoder, PowerDVD, CoreAVC, etc) en op Linux heb je VDPAU dat uitermate goed werkt met NVidia GPU's die zijn voorzien van PureVideoHD, waar dus ook de chipset van de ION onder valt.

@et36s

Ja ik heb ook XBMC gebruikt en heb onlangs de VDR implementatie getest. Mede omdat XBMC tegenwoordig standaard beschikt over VDPAU ondersteuning leek mij dit een uitstekende frontend met de uitstekende VDR als backend. Toch zijn er nog een groot legio aan bugs die moeten worden opgelost alvorens dat deze implementatie geschikt is voor gebruik. Het heeft promise maar ik blijf het houden om gewoon even van scherm-input te switchen aangezien ik een eHD gebruik voor VDR en multimedia playback.

Door Tweakers user siepeltjuh, zondag 12 juli 2009 19:11

Indien je de mogelijkheid zou het mooi zijn als je je hele setup (dus incl plugins voor mdapi + vmware enz) eens uitgebreid bespreekt. Ik ben hier reuze benieuwd naar.

Mijn VMC machine staat in de meterkast, er draaien nog wat VM`s op en ben benieuwd welke software pakketen ik hiervoor nodig heb. Voor nog een vierde VM op deze machine zijn er niet heel veel resources meer over, dus moet een minimale dstro zijn die wel alle pakketen kan draaien)

Wat me wel opvalt is dat je bij Mediaportal zegt dat het zappen traag gaat, wel 5 seconden en bij VMC is het best snel maar 5 seconden. Lijkt me dat het allebij redelijk traag is als het in DVB Viewer in een seconde gaat.

Zouden er nog mogelijkheden zjn om het zappen met VMC sneller te laten gaan. 5 seconden is toch net iets te lang. Ik geloof dat het met mijn analoge setup 3 volle seconden duurt en dat vind ik meer dan lang genoeg.

[Reactie gewijzigd op zondag 12 juli 2009 19:13]


Door Tweakers user siepeltjuh, zondag 12 juli 2009 19:40

Hier: http://gathering.tweakers...message/32204466#32204466 Heb ik veel info gevonden over de combi: VMC + DVBLink + ACAMD (en evt NewCS ertussen)
Alles kan gewoon op de VMC pc zelf draaien, dus hoef niet een extra VM te starten.
Kost voor 4 tuners + cardreader + software maar 200 euro.
Dat is nog eens prettig.

Wat ik me nu als laatste nog afvraag is of het nieuwe CI+ wat Ziggo gaat gebruiken deze setup niet onbruikbaar maakt.

Ik denk dat ik morgen direct naar de winkel ga en het spul ophaal heb er dik zin in. :)
Eerst maar eens 2x een pricewatch: Terratec Cinergy C PCI HD wordt het dan + cardreader van Smargo totaal nog geen 200 euro.

Zou het mogelijk zijn om dan een smartcard van de buren te lenen om zonder abbo/card het even te testen?

[Reactie gewijzigd op zondag 12 juli 2009 20:15]


Door Tweakers user nwagenaar, zondag 12 juli 2009 22:21

Wat me wel opvalt is dat je bij Mediaportal zegt dat het zappen traag gaat, wel 5 seconden en bij VMC is het best snel maar 5 seconden. Lijkt me dat het allebij redelijk traag is als het in DVB Viewer in een seconde gaat.
Bij MediaPortal is het meer regel dan uitzondering. FTA kanalen of scrambled maakt allemaal niet uit, switch is minimaal 5 seconden. Bij HDTV kanalen zelfs soms langer.

Bij VMC daarentegen is de gemiddelde switch zo rond de 2~3 seconden terwijl HDTV iets langer duurt. Je hoort na 3 seconden al wel geluid maar met 5 seconden zie je ook beeld.

Door Tweakers user getyoursit, dinsdag 14 juli 2009 21:56

Ik ben het niet helemaal met je een wat betreft het editen van de kanalen in media portal hier ben ik meestal snel mee klaar. Alles in scannen selectie per sateliet daarna automatisch sorteren op provider je maakt een bouqet aan van de providers die belangrijk vind en de rest delete je weer. Het het zappen gaat dan ook wat sneller. Over het zappen gesproken als ik tv kijk met een C+ kaart gaat het zappen net zo snel als op mijn dreambox als gebruik maak van mdapi en gbox dan kan het wel zo'n 5 seconden duren.

Maar ik ben nu ff gestopt met mediaportal vanwege het instabiel functioneren icm mdapi.

Gebruik nu mediacenter van windows 7 en vmc. Windows 7 als test en vmc als dagelijks gebruik. Met de komst van dvblink wordt mediaportal wat betreft tv kijken icm met cardsharing plugins weggevaagd. Het is stabiel heb nu een tt1550, skystar HD2 en mijn dreambox als link servers en moet zeggen dat ik tot nu toe zeer tevreden ben. Gebruik voor de kaarten dvbdream en de skystar hd kaart als free to air kaart omdat deze niet ondersteund wordt door dvbdream ( in ieder geval bij niet krijg het niet aan de praat)

Maar ik goed voor tvkijken is het vmc of windows 7 oke maar plugins zoals mytvseries die je in mediaportal heb en het bedienen in media portal vind ik persoonlijk weer beter dan in de vmc. maar ieder zijn mening.

Ik denk dat als er een stabiele oplossing zou komen om te cardsharen in media portal mijn keus snel gemaakt zou zijn. Het is daarom jammer dat dvblink in media portal nog niet ondersteund wordt.

Door Tweakers user boulder2, zondag 19 juli 2009 18:45

Ik heb toch enkele bedenkingen bij deze reviews.
Eerst en vooral : voor DVBViewer kun je echt wel een heel mooie skin krijgen, helemaal gratis overigens : Concinnity 3D, en die ziet er redelijk gelikt uit, wat serieus de WAF ten goede komt.

Twee : Wat niet aan bod gekomen is, is een serieuze beperking van (Vista) Mediacenter, namelijk de relatieve domheid waarmee dit product een tuner aanspreekt.
Het komt hier op neer, dat als je bijv. 2 tuners hebt, en je wilt opnemen van BBC1 en BBC4, dat hij van zodra je een opname doet van BBC3, hij die eerste tuner als 'bezet' beschouwd.
Nochtans kun je bij satelliet perfect opnemen van 2 of meerdere zenders, en daarvoor slechts één tuner gebruiken, op voorwaarde dat er geen codering opzit en ze op dezelfde transponder zitten.
Ook 2 opeenvolgende uitzendingen opnemen met een buffer die overlapt, kost je in Mediacenter 2 tuners...
Op die manier zul je zelfs vaak met 2 tuners nog niet genoeg hebben.
DVBViewer daarentegen is veel intelligenter en kan probleemloos BBC1,2,3,4 opnemen tegelijk met één tuner.

Drie : Dat zoomen kan wel eenvoudiger, door een extern product of script te gebruiken om de Mediacenter afstandsbediening te herprogrammeren.
Je dient dan nog steeds manueel door de zoom modi te springen, maar het gaat veel sneller omdat je dat met één knop op de afstandsbediening doet.
Mijn basisscript vind je hier :
http://thegreenbutton.com/forums/thread/200955.aspx
Het laat toe met het '#' teken op de MCE afstandsbediening door de zoom modi te gaan, met het '*' teken kun je dan ineens teletekst ondertiteling aan of uit zetten.
Ik heb ook een uitgebreidere versie waar ook de kleurtoetsen geherprogrammeerd worden, dit is wel complexer, maar geeft dus nog een paar extra mogelijkheden !
http://www.degroeneknop.nl/forum/index.php/topic,3795.0.html

Door Tweakers user petillan, vrijdag 31 juli 2009 17:31

Hoe benader jij de smartreader+ in ubuntu via VMWare?
Ik heb het apparaat toegevoegd aan VMWare (VM > removable devices > usb devices > Future Technology Devices USB Device

En dan dacht ik gewoon in de cccam.cfg het volgende te plaatsen:

SERIAL READER : /dev/bus/usb/001/002 smartreader+
SERIAL READER : /dev/bus/usb/002/002 smartreader+
SERIAL READER : /dev/bus/usb/001/003 smartreader+
SERIAL READER : /dev/ttyUSB0 smartreader+
SERIAL READER : /dev/ttyUSB2 smartreader+
SERIAL READER : /dev/ttyUSB1 smartreader+
SERIAL READER : /dev/ttyUSB3 smartreader+

Maar hij herkent niets :(
Hoe heb jij het gedaan?

Door Tweakers user lujo, vrijdag 11 september 2009 17:46

Een van de voordelen van MediaPortal is dat je TV server apart op een pc (server) kan installeren. Dus 1 kaartje die door alle andere HTPC's aangesproken kan worden.

Is het met VMC icm DVBLink ook mogelijk om TV kaartje op een server te installeren? Dus als voorbeeld op een Windows Home Server.

Dus programma als DVB Viewer is voornamelijk nodig om het mogelijk te maken dat plugins zoals ACam werken? Wordt DVB Viewer ook gebruikt om zenders van satelliet te scannen of doet VMC dat zelf? En is een willekeurig ander DVB programma ook goed?

Reageren is niet meer mogelijk