Mijn ervaringen en nieuwtjes op gebied van HTPC's!

Windows gebaseerde HTPC software, 1 jaar later

Door nwagenaar op zaterdag 11 juli 2009 17:00 - Reacties (14)
Categorie: HTPC's, Views: 16.780

Updated op 12-7-2009 ivm het werkend krijgen van DVBLink, DVB Viewer Pro en Vista Media Center

Zoals jullie in mijn afgelopen posts konden lezen heb ik een behoorlijke weg moeten gaan om uiteindelijk bij een Linux gebaseerde HTPC te belanden in de vorm het pakket VDR. Niet dat ik ga stoppen om het VDR evangelie te verspreiden (:P), maar ik vond het toch eens tijd om 1 jaar later te kijken naar de status van Windows gebaseerde HTPC software aangezien er behoorlijk wat verbeteringen zijn waargenomen bij andere gebruikers. Kortom, tijd om te kijken of er alsnog een alternatief is voor mijn Linux/VDR configuratie.

Om dit te realiseren om niet direct mijn werkende configuratie om zeep te helpen, heb ik een additionele harddisk aangeschaft om vervolgens Microsoft Windows Vista te installeren op dezelfde hardware waar ik nu gebruik van maak:

Behuizing : Antec NSK2480
Moederbord : Foxconn G31MX-K (Socket 775/mATX)
Processor : Intel Core2Duo E7200 @ 2,53Ghz
Geheugen : Kingston ValueRAM Memory Kit (2GB/DDR2-800)
GPU : XFX NVidia Geforce 9400GS (512MB/PCI-e 16x/HDMI)
DVD Writer : LG GGC-H20L (DVDRW/BluRay/HDDVD)
DVB-S2 Kaart : Hauppauge WinTV Nova-HD-S2 (PCI/DVB-S/DVB-S2)
DVB-T USB : Gigabyte GT-U7000-RH (USB/DVB-T)
Remote : Philips/Microsoft MCE (OEM)
SC-reader : 2 x Smargo Smartreader+

De grafische kaart, moederbord en CPU is in de loop van tijd erbij gekomen omdat mijn moederbord is vervangen door een ander exemplaar en deze had besloten om het niet meer te doen. Helaas had de winkel waar ik kwam alleen nog deze set liggen voor een redelijke prijs en aangezien ik ook VDPAU in Linux wilde gaan testen, heb ik ook gekozen voor een Geforce 9400GS. Al met al is het nog steeds een budget oplossing dat nog steeds zeer goed werkt voor de ontvangst van DVB-S, DVB-S2 (beiden via mijn originele Canal Digitaal abonnement), DVB-T (Digitenne abonnement) en het afspelen van diverse multimedia bestanden en media. Tijd om te kijken of hetzelfde kan realiseren met een Windows gebaseerde HTPC oplossing!

N.B. Hierin is niet gekeken naar het zogenaamde streamen van het materiaal naar bijvoorbeeld mijn slaapkamer. Het betreft primair het (be)kijken van de eerder genoemde zaken. Voor decoding is gebruik gemaakt van de laatste ffdshow, Vobsub en CoreAVC. Aangezien ik geen CI-aansluiting heb, maak ik gebruik van mijn cardreaders die vervolgens gekoppeld zijn in een VMWare Server draaiende Ubuntu 8.04 Server editie in combinatie met de softcams: NewCS en CCcam. Deze worden vervolgens via de MDAPI plugins Acamd en Hadu aangesproken.

- De Microsoft Windows Vista installatie en configuratie
Het installeren van Vista ging zonder noemenswaardige problemen. Mijn NIC werd zonder problemen herkend maar vervolgens werd het weer zoeken naar de laatste drivers voor mijn geluidskaart, grafische kaart, moederbord en DVB adapters. Gelukkig had ik deze alvast gedownload zodat ik ze vanaf mijn NAS simpelweg kon runnen en niet veel later functioneerde alles hardwarematig. Om vervolgens geconfronteerd te worden met de diverse patches vanaf de Windows Update site, wat weer gepaard ging met diverse reboots... Als Windows beheerder (ja, echt :P) ben je het één en ander wel gewend maar uiteindelijk was 1,5 uur later alles toch echt werkend en volledig geüpdate. Kortom, ik kon eindelijk de software testen!

In de volgende gedeeltes zal ik mijn ervaringen met DVB Viewer Pro, Mediaportal, Vista Mediacenter en GB-PVR delen. Hierbij zal ik proberen om mijn plus- en minpunten aan te geven gevolgd door een persoonlijk gebaseerde score wat niet is gebaseerd op een specifieke puntentelling. ;)
  • DVB Viewer Pro V4.1.1
DVB Viewer Pro is een relatief klein stukje commerciële software van 6MB dat je kan aanschaffen voor een luttele bedrag van ¤ 15,-. DVB Viewer Pro (DVP) is primair bedoeld is om DVB streams te bekijken. Maar tevens bevat deze software ook een HTPC mogelijkheid waarmee je films, muziek en foto's kan bekijken en kun je de werking uitbreiden met diverse plugins.

De installatie van deze software is straightforward en het scannen van DVB-S, DVB-S2 en DVB-T gaat eigenlijk zonder noemenswaardige problemen en Diseqc 1.0 wordt volledig ondersteund met mijn NOVA-HD-S2. Toch zijn er een aantal transponders die nog niet zijn meegenomen, met de additionele tool Transedit kun je deze zeer simpel toevoegen en controleren op werking. Het scannen gaat enorm snel en het organiseren van je favorieten is zeer simpel te realiseren met de standaard sleur-en-pleur mogelijkheden binnen Windows. DVP is zoals eerder aangegeven makkelijk uit te breiden met plugins. Om gebruik te maken van mijn MCE remote diende ik eerst hiervoor een plugin te downloaden om vervolgens binnen de settings de knoppen toe te wijzen aan de verschillende opties. Voordeel is wel dat je op deze manier precies je knoppen kan instellen en dat je dus niet eerst hoeft uit te zoeken waar welke non-default knoppen aan zijn toegewezen :) Vervolgens was het tijd om de plugins Acamd en Hadu te installeren, aangezien dat beide native draaien in DVP hoef ik dus niet perse de SoftCSA plugin te gebruiken dat in het verleden zorgde voor rare resultaten en softwaretechnische problemen (hangers, crashes, etc). De configuratie van beide plugins zijn enorm straight forward en binnen notime zag ik dat ze een verbinding maakte. Tijd om de DirectX instellingen aan te passen en de werking van CoreAVC met CUDA te gaan testen, is kijken of de acceleration ook daadwerkelijk goed werkt.

Na 4 dagen volwaardig gebruik van DVP en de bijbehorende plugins, kan ik eindelijk zeggen dat alles snel, stabiel en zonder problemen werkte (zeker de zapsnelheid was enorm goed). Stabiliteit was enorm goed en ik heb geen enkele keer een hanger gehad bij het kijken van zenders via DVB-S, DVB-S2 en DVB-T. De PVR en opname mogelijkheden leverde ook geen enkele problemen op en ook ondersteund DVP de Mediahighway en Freesat EPG zodat ik meerdere uren vooruit dingen kon plannen! De weergave op mijn scherm op 1280x720p@60Hz en 1920x1080p@24Hz liep zeer goed en 4:3 uitzendingen worden goed gescaled naar 16:9. De hardware acceleration via CoreAVC was zeer goed merkbaar en de beeldkwaliteit van de HDTV zenders waren gewoonweg fenominaal. Het was voor mij zelfs zeer moeilijk een kwaliteitsverschil te waarnemen met mijn Linux/VDR configuratie. Alleen de MPEG2 kwaliteit was aanzienlijk minder, maar dit is te wijten aan het gebruik van ffdshow en zonder enige vorm van tweaken.

Wat betreft de HTPC environment was een beetje gemixed. Het afspelen van DVD's, DivX, XviD, MKV en MP3 verliep zonder problemen (mits je Vobsub gebruikt en Subtitles uitschakeld binnen ffdshow, dit zorgde voor een software error waardoor het afspelen niet mogelijk was) maar de interface is behoorlijk lelijk. Nu kun je dit met skins verbeteren maar uiteindelijk heb ik gekozen om alles zo default mogelijk te laten. Het afspelen werkt, de bediening is enorm makkelijk maar zodra een film was afgelopen, moest ik deze handmatig stoppen waardoor deze vervolgens terugschakelde naar LiveTV. Liever had ik gezien dat ik weer terugkwam in mijn bestandenlijst.

+ Het kijken, gebruiken en organiseren van DVB-S, DVB-S2 en DVB-T zenders is enorm makkelijk, simpel en stabiel.
+ PVR mogelijkheden, EPG overview, etc. werkt zonder problemen!
+ Ondersteuning voor Freesat (BBC, etc) en Mediaguard (Canal Digitaal, TVV) EPG.
+ Ondersteuning voor H264 via CoreAVC en CUDA met maximale usage van 15%.
+ Uit te breiden met diverse plugins en werking met Hadu en Acamd was superstabiel en de zapsnelheid was enorm snel.
+ Product is klein in omvang, stabiel, weinig geheugen gebruik en goedkoop in aanschaf.

- HTPC functionaliteit werkt maar is lelijk met de default skin.
- Films dien je handmatig te stoppen en je komt niet terug in je bestandelijst.

Verdict: 8/10
  • Mediaportal 1.1 Alpha
Mediaportal is een OpenSource product dat qua specificaties geheel niet onderdoet voor Microsofts Mediacenter producten. Het probleem met Mediaportal is alleen, dat je door DVB-S2/HDTV verplicht wordt om gebruik te maken van TVEngine en deze heeft weer een database nodig in de vorm van Microsoft SQL Express 2005 of MySQL v5.x. Al hoewel deze gratis te downloaden zijn, betekend dit ook dat de TVEngine enorm veel geheugen in gebruik zal nemen. Aangezien dat ik beschik over 2GB zal dat niet zo zeer een probleem zijn, maar het is zeker niet iets om te onderschatten. Verder is Mediaportal uit te breiden met diverse plugins, skins, etc waardoor je echt een mooi geheel kan samenstellen :)

In eerste instantie heb ik versie 1.0.2 gedownload maar bij de installatie wilde hij gewoon elke keer DirectX downgraden wat mislukte. Gevolg was dat de installatietool van Mediaportal volledig mislukte. Ik had kunnen kiezen voor een handmatige installatie maar uiteindelijk toch maar de 1.1 Alpha geprobeerd. Dit ging wel zonder enige problemen en niet veel later kon ik zowel Mediaportal als de TVEngine gaan configureren. De Mediaportal configuratie heeft behoorlijk wat opties en is op alle punten in te stellen. Met de simpele interface hoef je alleen maar de hoofdzaken in te stellen en binnen no time is dit ook geregeld. De TVEngine configuratie was daarentegen behoorlijk troublesome, mede omdat de database configuratie elke keer mislukte omdat de gentle.config niet kon worden geüpdate. De enige oplossing was alles de-installeren en vervolgens alle Mediaportal verwijzingen verwijderen en opnieuw installeren. Succes! Eindelijk kon ik TVEngine installeren! Het instellen van de DVB adapters is enorm simpel en ook Diseqc 1.0 werkte zonder problemen. Alleen het scannen duurt zo enorm lang en de interface voor het reorganiseren van de kanalen is zo traag zodat het toch meer dan 1 uur duurde voordat ik het allemaal had ingesteld. Vervolgens moest ik de MDAPIFilter 2009 installeren en even tunen via Manual Control zodat ik mijn MDPLUGIN folders en bestanden kreeg. Met behulp van de blogpost van Zepman was het instellen enorm simpel en ik heb gewoon letterlijk de Acamd en Hadu plugins en instellingen gekopieerd van mijn DVP installatie. Tijd om te zien of de stabiliteit van Mediaportal icm MDAPI eindelijk eens beter is geworden!

Na drie dagen te hebben gespeeld met Mediaportal ben ik tot de conclusie gekomen dat de stabiliteit enorm is verbeterd! Ik heb tot op heden nog geen enkele TVService crash gehad en alles en maar dan ook alles bleef werken! Het kijken van DVB-S, DVB-S2 en DVB-T loopt zonder problemen en de weergave van zowel H264 als MPEG2 zag er goed uit. Alleen jammer dat de scaling van 4:3 naar 16:9 soms enorm wazig was omdat ik soms gewoon 4:3 kreeg waardoor ik dit handmatig moest aanpassen. Normaal zou ik het op stretch laten maar dan werden ook de HDTV uitzendingen gestretched met hoofden als eieren tot gevolg. Wat enorm irritant was, was dat het zappen gewoon enorm lang duurt. Het verkrijgen van een lock en het openen gaat snel maar door het timeshifting gebeuren duurt het soms 5 seconden voordat ik beeld kreeg. Dit ter vergelijking met DVP waarbij ik met 1 seconde beeld had. Ook bleek de EPG niet te werken en moest ik dus handmatig aangeven van welke zenders ik de EPG binnen wil halen.. Dus om het makkelijker te maken heb ik gewoon maar alles geselecteerd, maar handiger was gewoon om de EPG te updaten als je een zender kijkt. Maar de Mediahighway EPG werd wel ondersteund en de TV Gids overview was aanzienlijk duidelijk.

Het geheel van Mediaportal is door zijn skin enorm makkelijk in gebruik. Alles werkte vlekkeloos en reageerde vlot. De look-and-feel is vele malen beter dan bij DVP en het kijken van multimedia zaken was een genot. En als een film was afgelopen dan kwam ik terug in mijn bestandenoverview, wat dat betreft kun je zien dat Mediaportal dit echt goed voor elkaar heeft. Des ondanks is Mediaportal wel enorm log en het geheugengebruik is echt enorm hoog te noemen. Ook op bepaalde momenten in combinatie met LiveTV, zag ik de HDD led enorm oplichten en dit was soms behoorlijk wennen.

+ Het is gratis!
+ Het kijken, gebruiken en organiseren van DVB-S, DVB-S2 en DVB-T zenders is enorm makkelijk, simpel en stabiel.
+ PVR functionaliteit werkt goed en de TV Gids ziet er echt gelikt uit!
+ Ondersteuning voor Freesat (BBC, etc) en Mediaguard (Canal Digitaal, TVV) EPG.
+ Ondersteuning voor H264 via CoreAVC en CUDA met maximale usage van 15%.
+ Uit te breiden met diverse plugins en werking met Hadu/Acamd was superstabiel.
+ Look-and-feel is enorm HTPC Like en alles is hetzelfde en op elkaar afgestemd.


- Installatie v1.0.2 werkte niet, 1.1 Alpha weer wel.
- Scannen van DVB-S, DVB-S2 en DVB-T is enorm traag.
- Organiseren van de kanalenlijst is lastig, tijdrovend en wederom traag.
- Product is groot in omvang en resource gebruik is enorm icm HDTV, vanwege SQL.
- Zapsnelheid is enorm traag.


Verdict: 6.5/10
  • Vista Mediacenter met TV Pack icm DVBLink
Aangepast op 12-7 omdat ik DVBLink nu wel werkend heb gekregen na DVB Viewer Pro te upgraden naar de laatste beta

Aangezien dat Vista Mediacenter (VMC) in mijn installatie had zitten leek het mij aardig om dit ook eens te testen. Met de TV Pack zou eindelijk echte DVB-S ondersteuning aanwezig zijn (dus geen DVB-S naar DVB-T hacks en maximaal 138 zenders) en met een simpele hack kun je ook H264 streams bekijken. Het probleem alleen is, is dat VMC geen ondersteuning heeft voor MDAPI dus moet je gebruik maken van het product DVBLink. Met DVBLink creëer je virtuele adapters die je vervolgens moet toewijzen in VMC. Je zult alleen nog gebruik moeten maken van een externe DVB product zoals DVB Viewer om de MDAPI functionaliteit te kunnen gebruiken. Aangezien dat dit bij mij al werkte was het alleen voor mij voldoende om de trial van DVBLink te downloaden.

De installatie en configuratie van DVBLink is behoorlijk simpel maar ook weer complex. Gelukkig zit er in de download een uitstekende PDF waarin alles netjes wordt uitgelegd. Het koppelen van je DVP zenderlijst aan de DVBLink plugin is enorm simpel en de volgorde instellen hoe het VMC terecht komt, is geen probleem. Binnen VMC kies je vervolgens de virtuele DVBLink adapter waarna je een willekeurige satelliet kiest (de scan zal geen gegevens weergeven) en eventuele een additionele adapter. In totaal kun je een viertal DVB-Kaarten toewijzen maar voor elke aparte DVB-kaart dien je een aparte DVP installatie realiseren. Binnen VMC dien je alleen nog de channellist te synchroniseren en deze te koppelen aan de Online Guide zodat je de goede EPG waardes in je overview krijgt. Onduidelijk is alleen of de EPG instellingen in de DVP plugin ook overgenomen wordt of dat de Online Guide binnen VMC de waardes vult. Uiteindelijk was het mogelijk om na mijn onsuccesvolle poging alsnog LiveTV te bekijken. De TV Guide werkt uitermate prettig en vanuit hier is het enorm simpel om een recording in te stellen. Ook de PVR mogelijkheid ontbreken niet en alles lijkt vlekkeloos te werken. Ook het zappen van kanaal naar kanaal gebeurt in enkele secondes waarbij alleen de HDTV weergave wat langer duurt voordat het op het scherm komt, dan bij reguliere MPEG2 uitzendingen. Het enige probleem wat ik wel vernam, is dat de automatische 4:3 naar 16:9 beelverhouding niet werkt. Je zult dus via de Info knop de Zoom optie moeten gebruiken om de beeldverhouding handmatig aan te passen.

De multimedia playback is ook niet echt om naar huis te schrijven. Tijdens de wizard kun je diverse locaties aangeven die moet worden gecontroleerd. Alleen enorm jammer dat je niet per onderdeel kan aangeven waar het terecht moet komen en waarom moet dit eerst gescand worden? Geef mij gewoon een bestandenlijst overzicht want het scannen duurde zo enorm lang dat mijn lijst pas na 1 avond volledig zichtbaar was, gevolg is dan ook dat nieuwe titels niet per direct zichtbaar wordt in de overview. Gelukkig ging het afspelen wel goed en ook de ondertitels lijken goed te worden weergegeven. Ook DVD Playback leek zonder problemen te verlopen.

Nadat mijn eerdere poging om LiveTV aan de gang te krijgen volledig was mislukt, is het na een upgrade van DVB Viewer Pro naar de laatste 4.2 beta alsnog gelukt. Al met al heb ik een paar uur zitten spelen en met deze combinatie is VMC wel een enorm goed product. Het geheel ziet er gelikt uit, WAF-compliant en ondanks een paar kleine schoonheidsfoutjes (geen automatische 4:3 naar 16:9 verhouding en geen keuze om een bestandsoverview zonder scannen te verkrijgen) is het een goed werkende en op Windows draaiende HTPC software.

+ Het zat standaard in mijn Vista Home Premium installatie.
+ Look-and-feel ziet enorm gelikt uit, alles is hetzelfde en op elkaar afgestemd.
+ Playback van multimedia werkte zonder problemen.
+ Met DVBLink en DVB Viewer Pro heb je MDAPI ondersteuning tot 4 adapters.
+ DVBLink documentatie en forum is enorm goed en hulpzaam.
+ Zeer snelle zaptijden met als maximum: 2 seconden bij MPEG2 en 5 seconden bij H264/HDTV zenders.
+ Enorm WAF-compliant :+

- Extra software nodig in de vorm van DVBLink en bijv. DVP voor MDAPI ondersteuning.
- Scannen van media, lijst en nieuwe titels zijn niet per direct geheel beschikbaar.
- Onduidelijkheid of de DVB Viewer EPG gebruikt wordt voor de TV Guide.

Verdict: 8/10
  • GB-PVR v1.3.1
GB-PVR is een gratis product dat enorm simpel is in eenvoud, gebruik en configuratie. Ook is het uit te breiden met MDAPI plugins en het verbruik is enorm laag. Het enige probleem is, is dat GB-PVR voornamelijk gebruikt wordt in Nieuw Zeeland, UK, etc waar DVB-T en weinig zenders voornamelijk van toepassing zijn. Dit laat zich ook duidelijk zien in het configureren van de zenderlijst (later meer hierover).

De configuratie van mijn DVB adapters was enorm simpel maar het probleem is de selectie. Je dient te zoeken naar je zenders en bij DVB-T/Digitenne is dit nog te doen. Maar nadat je even DVB-S of DVB-S2 wilt scannen dan kom je in een overzicht wat zeer slecht wordt weergegeven. Het selecteren is echt problematisch omdat je bijvoorbeeld niet ziet welke transponder en/of provider wordt weergegeven. Na veel trial and error heb ik alsnog mijn overzicht kunnen krijgen. Een ander probleem is, is dat de ondersteuning van DVB-S2 aanwezig is maar je moet wel het transponderbestand en handmatig de modulation, etc. waardes aangeven. Ook dit betekend veel trial-and-error en na een tijdje heb ik het maar opgegeven, dit leek nog steeds niet te werken. Vervolgens was MDAPI aan de beurt, ondanks dat het leek te werken vernam ik enorm veel stotteren vernam tijdens het kijken van LiveTV. Zodra ik MDAPI ondersteuning uitschakelde was het probleem voorbij. Tja, op deze manier is het niet prettig TV kijken ;) Toch zijn er ook goede dingen te melden wanneer het over LiveTV gaat, de TV Gids is enorm makkelijk, duidelijk en de PVR mogelijkheden functioneerde zonder problemen (tenminste op FTA kanalen).

De multimedia playback gaf geen rare problemen behalve dat enorme lange mapnamen soms werden afgebroken. Zodoende was het soms lastig te zien welke titel ik op mijn scherm had. Toch was het overzicht simpel en eenvoudig waardoor je als gebruiker enorm makkelijk door de GUI heen beweegt. Ook heb ik de transcoding gedeelte getest zodat ik kon kijken of mijn Hauppauge MediaMVP goed ondersteund werd, dat bleek het geval. Zowel LiveTV als het afspelen van alle formaten werden extreem goed geconverteerd en weergegeven in mijn slaapkamer!

+ Het is gratis.
+ Look-and-feel is simpel, alles is hetzelfde en op elkaar afgestemd.
+ Enorme goede support via het GB-PVR forum!
+ GB-PVR is simpel, klein en gebruikt minimale resources.
+ Playback van multimedia werkte zonder problemen.
+ Ideaal voor DVB-T en DVB-C gebruikers.
+ MediaMVP ondersteuning en transcoding werkte zonder tweaking.

- Scannen van DVB-S/DVB-S2 is traag en problematisch.
- GB-PVR is niet geschikt voor DVB-S/DVB-S2 in Europa.
- MDAPI zorgde voor stotteringen tijdens LiveTV.

Verdict: 5.5/10

- Conclusie
De verdicts geven het eigenlijk al wel aan en bij deze beknopt mijn mening over de besproken producten.

GB-PVR is simpel in eenvoud, makkelijk in gebruik en de looks zijn niet lelijk maar ook niet prachtig. Het grootste probleem voor mij was de problematische DVB-S/DVB-S2 ondersteuning (dit is er simpelweg omslachtig) maar als ik alleen DVB-T en/of DVB-C zou hebben (mits MDAPI ook zou werken), dan zou ik ook hier de score hoger zijn uitgevallen.

MediaPortal is gratis, ziet er goed uit en het is een echt leuk werkende software met een hoge WAF. Het probleem is voornamelijk de gebruikte resources vanwege het verplichte gebruik van een SQL instance bij de TV Engine voor HDTV en het is enorm traag in channel-sort configuratie en het zappen.

Eerst maar eens Vista Media Center, na een valse start heb ik uiteindelijk toch VMC werkend gekregen met DVBLink en maakt het gebruik van DVP om de kanalen via de MDAPI plugin ontsleutelen. Al met al was het met deze combinatie mogelijk om DVB-S, DVB-S2 (na de H264 hack) en DVB-T werkend te krijgen. Het geheel in VMC ziet er gewoonweg prachtig uit en alles is op elkaar afgestemd. Ook is de WAF-compliance enorm goed maar het heeft desondanks toch een aantal issues waarbij het ontbreken van het automatisch omzetten van 4:3 naar 16:9 uitzendingen de grootste ergenis is. Een iets mindere ergenis is dat alle media gescanned wordt en pas na verloop van tijd beschikbaar wordt. Nu is dit nog wel behelpen, maar het handmatig aanpassen van de 4:3 optie vanuit de Info knop is naar mijn mening toch wel een enorme grote misser en voor mij de reden om het geen hoger cijfer te geven dan DVB Viewer Pro.

DVB Viewer Pro kost weinig, het werkt perfect met LiveTV en alleen de HTPC mogelijkheden zien er lelijk uit met hun default settings. Ook zijn er een paar zaken die niet helemaal netjes zijn afgewerkt maar over het algemeen is het een aanrader als een product zoekt dat primair is gericht op DVB.

Het mag dan ook geen verrassing zijn, DVB Viewer Pro en Vista Media Center zijn beiden voor mij een echt en serieus alternatief op het Windows platform als het gaat om HTPC software! Beide producten liggen vlak bij elkaar en beide producten hebben hun kleine problemen. Maar mede omdat je bij VMC gebruik moet maken van DVBLink, DVP om MDAPI te gebruiken geeft aan dat DVP meer primair is gericht op DVB ondersteuning. Al met al denk ik dat als je kijkt naar WAF-compliance en geliktheid dat Vista Media Center een betere keuze is, houd alleen rekening met het handmatig aanpassen van de 4:3 uitzendingen naar 16:9 output.

Uiteraard is dit mijn persoonlijk mening, maar na twee weken zijn beide winnaars één van de weinige producten waarbij ik mogelijk mijn Linux/VDR configuratie voor zou opofferen. Alleen ik wil binnenkort een NVidia ION systeempje gaan aanschaffen waardoor ik toch mogelijk bij Linux/VDR zal blijven ;) Toch ga ik hier nog een beetje mee spelen en kijken of ik een goede HTPC skin kan vinden die er wel gelikt uitziet :P

Mijn VDR configuratie in actie

Door nwagenaar op donderdag 16 april 2009 00:14 - Reacties (8)
Categorie: HTPC's, Views: 4.829

Op diverse fora ben ik sinds lange tijd bezig om mensen te wijzen op andere alternatieven (*COUGH* VDR *COUGH*) als het gaat om HTPC software icm DVB-S2. Uiteindelijk is altijd de vraag, hoe ziet het eruit en hoe zit de kanaloverview eruit.

Uiteindelijk is de Onscreen Display (OSD) altijd het struikelblok bij veel software. Laten wij eerlijk zijn, Enigma (bekend van diverse Linux gebaseerde ontvangers), zijn opvolger (Enigma2) en niet te vergeten de OSD van de standaard ontvangers zijn vaak beter dan veel de OSD van mediacenter producten.

Om een blik te geven op mijn configuratie, heb ik een aantal foto gemaakt van mijn setup. Deze setup bestaat uit een Antec NSK2480 zonder display of volumeknop (display is niet interessant voor mij en de volumeknop wil ik niet gebruiken omdat ik mijn tijd doorbreng op circa 3M vanaf mijn TV.) en het één en ander aan audio (Logitech Z5450) en natuurlijk de TV (Panasonic Plasma). De inhoud is verder redelijk standaard en met een bedrag van ¤ 405,- niet echt bijzonder of duur te noemen. De bediening doe ik via de Hauppauge remote waarop alle mogelijke knoppen kunnen worden toegekend aan bepaalde VDR functies. Over het algemeen zal een persoon die een standaard ontvanger is gewend, behoorlijk vlot kunnen wennen aan de bediening van VDR.

Als laatste de pics! Bij deze opzet van mijn configuratie met de standaard TV channeloverview geopend (je ziet duidelijk de EPG en timeline in dit overzicht) en de standard start bij het openen van het menu:

http://www.xs4all.nl/~shalafi/htpc/P4150076.JPG

http://www.xs4all.nl/~shalafi/htpc/P4150078.JPG


De hier gebruikte VDR versie betreft de ReelVDR 1.4.8 editie icm de Reelbox-3 skin. Deze versie is eigenlijk bedoeld voor de Reelbox Avantgarde receiver, maar aangezien dat ik beschik over een Reel ExtensionHD is het voor mij mogelijk om met een aantal patches deze versie op mijn configuratie aan de gang te krijgen. In feite is het dus de look-and-feel van de Avantgarde maar draaiende op normale PC componenten. Niet gek als je bedenkt dat de Avangarde voor ¤ 1200,- over de toonbank gaat :+

De regulier VDR gebruikers zullen nog even geduld moeten hebben. Met de volgende versie van VDR moet het mogelijk worden om gebruik te kunnen maken van de zogenaamde TrueColorOSD skins zoals de Reelbox-3. Afgelopen weekend is zowel VDR 1.7.5 als de vdr-xine plugin (software device output) uitgebracht waarin diverse verbeteringen zijn aangebracht. Ook met de laatste xine-vdpau editie zijn er verbeteringen aangebracht aan de MPEG2 decoding zodat wat oneffenheden niet meer voorkomen.

Dus tot die tijd zul je dus moeten doen met een skin zoals de Classic ReelVDR skin die wel te gebruiken is binnen de huidige versies. Maar dit is alsnog beter dan de standaard Startrek TNG skin:

http://www.xs4all.nl/~shalafi/htpc/P7240041.jpg

HTPC's: DVB-S2, multimedia en goede Windows software? Think again!

Door nwagenaar op maandag 16 maart 2009 20:50 - Reacties (9)
Categorie: HTPC's, Views: 6.397

Toen ik in mijn nieuwe woning betrok, heb ik besloten om TV te bekijken door middel van een schotel. Ik ben dan ook begonnen met een standaard setje die ik voor 200 Euro bij de Praxis heb gekocht. Ondanks dat het kijken naar een schotel gepaard gaat met de vele voor-oordelen, had dit te maken omdat ik simpelweg geen andere keuze had. In mijn gebied was er op dat moment nog geen Digitenne en ik had de keuze uit UPC of satelliet via Canal Digitaal. Gezien mijn slechte ervaringen met UPC op internet- en kabel TV gebied - uiteindelijk heb ik daardoor in mijn vorige woning de overstap gemaakt van UPC naar XS4all - was een schotel voor mij de enige mogelijkheid. Ik kijk nu al vele jaren met plezier naar een grote hoeveelheid kanalen en heb later ook een Digitenne set aangeschaft voor in mijn slaapkamer.

Dan komt er een moment en werp je een blik op je TV meubel en kom je tot de conclusie dat je toch wel enorm veel kastjes heb staan en dat je wel enorm veel remotes moet gebruiken! Zo had ik dit gevoel ongevbeer 1,5 jaar geleden dus ook en ik begon mij enorm te ergeren aan mijn opvulling in de vorm van een DVB speler, Networked Media Tank (NMT), DVB-S ontvanger en DVB-T ontvanger. Niet zo zeer vanwege de wisselende kleuren en het verschillende uiterlijk van deze apparaten, maar voornamelijk door het geheel van kabels en afstandsbedieningen.

Uiteindelijk heb ik dus 1,5 jaar terug besloten om de overstap te maken naar een HTPC (of ook wel Media Center genoemd). De reden was voor mij simpel, aan de ene kant wou ik overstappen op HDTV (DVB-S2 en NMT weergave) maar ik wou ook het aantal ontvangers en afstandsbedieningen drastisch verminderen. Mijn hoop was dus om het geheel te vervangen voor één algemeen apparaat in de vorm van een HTPC. Uiteraard moest het gebruik makkelijk zijn en en moest alles binnen één enkele applicatie bedienen te zijn. Al met al leek dit veel moeilijker te zijn dan je wilt geloven en bij deze als eerste post, mijn ervaringen met HTPC's:

Alvorens de overstap te maken naar een HTPC, heb ik mij eerst enorm goed ingelezen in de materie. Het probleem is namelijk, dat er diverse blogs en fora's zijn die volledige howto's beschrijven voor DVB-C en DVB-T of multimedia playback. Maar een duidelijke howto voor gebruik van Europese DVB-S (en al helemaal DVB-S2) en de combinatie met multimedia playback was zeer moeilijk te vinden. In mijn geval viel Microsoft MCE al af, simpel weg omdat MCE officieel geen DVB-S ondersteund heeft en geen weergave doet van H264 streams (DVB-S2). En dan zat ik ook met een ander probleem, de op dat moment beschikbare en betaalbare DVB-S2 kaarten waren niet verkrijgbaar met een CA-uitbreiding. Natuurlijk was er de FireDTV/FloppyDTV serie, maar om nou 180,- per kaart uit te geven vond ik teveel van het goede (ik wil namelijk zowel DVB-S2 als DVB-T kunnen bekijken wat dus mij indertijd 360,- zou gaan kosten). Kortom, ik zat 'opgescheept' met hardware voorzien van een zogenaamde DVB-budget kaart voor DVB-S2 en DVB-T (Hauppauge HVR-4000) en een tweetal phoenix compatible cardreaders (voor mijn officiele Canal Digitaal en Digitenne abonnementen) voor een totaal van ¤ 405,-.

Al met al kwam ik na diverse Google queries uit op een aantal producten voor het Windows platform: Media Portal (gratis) en DVB Viewer Pro (betaald, circa ¤ 15,-). Beide producten zijn geschikt voor DVB en multimedia playback en bovendien uit te breiden met plugins - zodat ik mijn Canal Digitaal en Digitenne abonnementen kan gebruiken - door middel van MDAPI. MDAPI klinkt leuk maar is een echte hel als je nagaat dat het officieel niet wordt ondersteund binnen beide producten, dit betekend dus belabberde informatie en hulp. Bovendien was het gebruik van MDAPI gebaseerde plugins niet echt stabiel te noemen (understatement, niks is erger dan een onderbreking tijdens een film omdat de Mediaportal TV Service ging herstarten). Met grote regelmaat liep de software dan ook zo vast als een huis en was in diverse gevallen een Windows herstart benodigd.

Al met al was mijn geduld na 1 maand zo goed als op en ben ik op zoek gegaan naar andere alternatieven. Daardoor heb ik maar besloten om eerst DVB-S en DVB-T aan de gang te krijgen en dan eens te kijken naar DVB-S2. Het gevolg was een zeer uitgebreide paket-selectie en uiteindelijk leek GBPVR de beste oplossing. Met zeer kleine aanpassingen kon ik mijn DVB kaart aan de gang krijgen, het heeft ondersteuning voor MDAPI en het beschikt over multimedia playback mogelijkheden! Ondanks dat het pakket zeer makkelijk is te configureren, heeft het nog steeds een enorm probleem voor ons DVB-S gebruikers. Het pakket is voornamelijk bedoeld voor DVB-T en DVB-C gebruikers en dit kun je zien omdat de selectie van kanalen behoorlijk spartaans is. Een simpele scan op Astra 19.2e geeft je ong. 900 kanalen en met vier verwijzingen (Hotbird 13.0e, Astra 19.2e, Astra 23.5e en Astra 28.2e) kom je al snel op duizenden kanalen die je moet sorteren. Probeer dat maar eens te sorteren en na te gaan welke je kan bekijken wat neer komt op veel trial-and-error. Kortom, GBPVR is niet bedoeld voor het gebruik met satelliet en niet het programma om RSI tegen te gaan ;)

Na vele producten te hebben getest, ben ik uiteindelijk eens gaan kijken naar mogelijke Linux oplossingen. Ondanks dat Linux niet zo 1,2,3 wordt gekoppeld aan Media Center omgevingen, zijn er toch een behoorlijk aantal applicaties waarme je DVB streams kan bekijken en zijn er (gedocumenteerde) oplossingen om je abonnementen via een phoenix reader te gebruiken. Uiteindelijk zijn er twee mogelijkheden waarmee je een all-in-one sollution kan realiseren: MythTV en Video Disk Recorder (VDR). Het enige wat indertijd niet werkte, is de hardware decoding van MPEG2 en H264 streams (XVmc voor MPEG2 decoding uitgezonderd, maar mijn hardware ondersteunde dit niet) waardoor een snelle CPU geen overbodige luxe is. De overstap van Windows naar Linux was op hardware gebied geen enkel probleem, alleen het in gebruik nemen van beide producten ging gepaard met diverse grijze haren (die ik ondertussen al heb bijgekleurd :+ ). Ik heb vele uren gestoken in het aan de gang krijgen van beide producten en uiteindelijk is VDR (voor mij!) als winnaar uit de bus gekomen.

MythTV is een zeer leuke omgeving en de mogelijkheden zijn nagenoeg onbeperkt. Alleen bij MythtV speelt hetzelfde probleem als bij GBPVR. Dit product is simpelweg niet geschikt voor DVB-S en het sorteren van duizenden DVB-S kanalen is zeer arbeidsintensief. En dan praten wij nog niet over diverse acties die je moet doen zodat je eindelijk een AVI of MP3 kan afspelen.... Kortom, niet echt mijn ding en volgens mij zou dit veel makkelijker moeten kunnen.

VDR daarentegen is primair gericht op het kijken van DVB streams en je kunt het geheel uitbreiden met plugins zodat je beschikt over bijvoorbeeld multimedia playback. Ook maakt het gebruik van de in Linux bekende channels.conf structuur, waardoor je met een simpele text-editor enorm vlot je favoriete kanalen indelen. Het klinkt misschien raar, maar het sorteren van mijn favoriete kanalen ging vele malen sneller in een text-editor, dan met de muis en toetsenbord oplossingen die ik eerder beschreef. Offcieel is VDR bedoeld voor gebruik met DVB kaarten voorzien van onboard MPEG2 decoding (zogenaamde Full DVB kaarten). Toch bleek mijn aanname niet juist want door middel van de software output gebaseerde xineliboutput plugin werd het mogelijk om VDR te gebruiken binnen X.org en kon ik vervolgens genieten van de DVB-S, DVB-S2 en DVB-T kanalen. Doordat ik gebruik maakte van de xineliboutput plugin, kreeg ik vervolgens ook de mogelijkheid voor diverse multimedia playback mogelijkheden. Al met al werd het voor mij eindelijk mogelijk, om de wedstrijden van het EK op Nederland 1HD te bekijken en kon ik zonder problemen van mijn AVI en MKV collectie genieten :)

De tijd heeft niet stil gestaan en in de afgelopen 9 maanden is het met Linux enorm hard gegaan op multimedia en DVB gebied. Zo heeft NVidia als eerste fabrikant een werkende oplossing voor het hardwarematig decoderen van MPEG2 en H264 streams op Linux door middel van VDPAU. En verder heeft Linux, sinds kernel 2.6.28 officieel ondersteuning voor DVB-S2 (in de vorm van de uitbreiding van de Video 4 Linux gedeelte door middel van S2API). Beide zaken zijn ondertussen ook te gebruiken met de VDR 1.7.x development branche - MythTV is nog WIP - waardoor ik zonder al te veel patchwerk kan genieten van minimale CPU usage in combinatie met DVB-S, DVB-S2, DVB-T of een multimedia-bestand. Het gevolg is een maximale belasting van 70W en gezien mijn laatste eind-afrekening, geen overbodige luxe! :+

Ondertussen probeer ik nog met grote regelmaat diverse Windows oplossingen om te kijken of de stabiliteit is verbeterd en of mijn wensen van 1,5 jaar geleden nu te realiseren zou zijn. Ondanks dat er diverse verbeteringen zijn waargenomen, is mijn VDR oplossing nog steeds in gebruik en nog steeds mijn first choice als het gaat om een HTPC all-in-one sollution. Ondertussen is mijn Digitenne ontvanger uit mijn slaapkamer verwdenen en heb ik een Hauppauge MediaMVP waarmee ik zowel TV als multimedia kan streamen naar mijn slaapkamer. Eventuele streams worden on-the-fly ge-transcode naar MPEG2 (MediaMVP ondersteund helaas alleen MPEG2) maar ondanks de transcoding, is de kwaliteit en snelheid uitmuntend!

Het moraal van het verhaal is, is dat ondanks de prominente aanwezigheid van Windows als HTPC platform dat dit niet automatisch betekend dat het de ultieme oplossing is. En in mijn geval viel mijn oplossing juist buiten de prominente Windows oplossingen. In mijn ogen moet/moest een HTPC een plaatsvervanger zijn van je geheel van apparaten en moet het mogelijk zijn om zowel TV als multimedia zaken vanaf één apparaat te bedienen. Deze beredenering heeft mij vervolgens veel tijd en moeite gekost (en dan praat ik nog niet eens over de stress omdat het allemaal niet werkte). En ondanks het aanpassen van mijn beredenering, was voor mij het Windows platform niet de geschikte keuze.

Mijn keuze werd voornamelijk beperkt door mijn voorkeur voor DVB-S/DVB-S2 en ik ervaar dat veel personen hetzelfde mee maken of hebben mee gemaakt. Ik wou onder geen enkele voorwaarde mijn DVB-S oplossing buiten de deur doen, mede omdat ik dan de BBC en ITV kanalen zou moeten gaan missen. Je zou bedenken dat het gebruik van DVB-S/DVB-S2 in een HTPC combinatie ondertussen zodanig geëvalueerd zou zijn, dat je kan beschikken over goede en betaalbare Windows oplossingen. Klaarblijkelijk is dit dus niet het geval en moest ik mijn heil zoeken in de obscure wereld van Linux ;)

Voor degene die in hetzelfde schuitje zitten als mij, geen nood want ik heb het geheel op mijn Wiki beschreven. Ik zou zeggen, probeer het uit en ervaar de obscure maar werkende wereld van een Linux gebaseerde HTPC oplossing :)